Képzelt Város – Ma rajtol harmadik album az Anatolij! + Lemezbemutató koncert

A Képzelt város zenekar/együttes - Sajtó fotó.

3,2,1… kilövés! Október 21-én jelenik meg a Képzelt Város zenekar Anatolij című, harmadik nagylemeze, 30-án pedig élőben is hallhatóak lesznek az éteri „város” hangjai.

Az Anatolij a beláthatatlan világegyetembe viszi el a hallgatókat, ám nem a sci-fikből ismert űrlényes fantáziavilágot ragadja meg, hanem ijesztő és lenyűgöző végtelenségében szemléli az űrt: A lemez lényegében egy „összeesküvés-elméletet” mesél el, amely szerint Jurij Gagarin híres űrutazása előtt – a hidegháborús amerikai-szovjet űrversengés jegyében – már számtalan kísérlet kudarcba fulladt. A hatvanas években egy olasz csillagász orosz nyelvű rádiójeleket fogott a világűrből, amelyeket sikerült is azonosítania. A történet szerint ez annak az űrhajós házaspárnak (Anatolij és Ludmilla Tokov) volt a segélykérő üzenete, akiket még Gagarin előtt küldtek a világűrbe, és akik végül magukra maradtak odafent. Az egész lemezkoncepció erre a sztorira épül, egy metaforikus, az eredeti történet szerint végül tragédiába forduló utazást mesél el. A lemez értelmezésében mégsem a szomorú végkifejlet dominál, a dalok egy ilyen utazás szépségeire is próbálnak rávilágítani. Egy házaspár kilövése a világűrbe, az ismeretlenbe ráadásul egy gyönyörű metaforája magának a házasságnak, sőt bármilyen emberi kapcsolatnak. Azt hiszem, az lesz ezeknek a számoknak az előnye, hogy sokszori hallgatás után is lehet bennük olyan rétegeket találni, amiket utána az ember máshogy tud értelmezni, mint ahogy addig tette.” – meséli Kovács Ákos, a zenekar énekese.

Az anyag Horváth Attila hangmérnöki és produceri munkájával készült a Supersize studióban, a lemez a Mamazone kiadásában jelenik meg október 21-én. Élőben október 30-án debütálnak az új dalok az A38 Hajón a svéd post-rock színtér veteránjainak mondható EF, és a hazai Rosa Parks társaságában. Az album a bemutató napjáig ingyenesen letölthető lesz a zenekar honlapjáról, koncert után pedig fizikai formában is zsebre tehetik a rajongók az Anatolij-t CD, majd rövidesen bakelit formátumban is.

Sőt, elkészült a Képzelt Város űrhajó-flottája is, ugyanis hosszas várakozás után a zenekar kedvelői végre magukon viselhetik a Képzelt Város pólót, melyet nem mások, mint a banda rajongói terveztek meg a Magyar Dal Napján.

A Képzelt Város zenekar szerencsés csillagzat alatt született: a kezdeti hobbi zenélés az évek során tudatos és szenvedélyes létformába fordult át, már a debütáló Mit nekem-en sikerült megtalálniuk azt a sajátos hangzásvilágot, amire leginkább a zajból falat építő gitárok és az atmoszférikus cselló jellemző. Érdekfeszítő, magába szippantó zeneműveikkel pedig nem csak a magyar szakma figyelmét sikerült kivívniuk, de a külföldi post-rock szcénában is felfigyeltek rájuk.

Most megjelenő harmadik albumuk, az Anatolij kis szakítást jelent az előző két lemez útvonalával, a változtatás pedig pont egybeesik egy tagcserével is, hiszen tavasszal Kovács Ákos, az egykori marionette ID frontembere vette át Oláh Gergőtől a mikrofont.

www.kepzeltvaros.hu

Online stream: http://kepzeltvaros.bandcamp.com/

Lemezbemutató koncert: https://www.facebook.com/events/497790783625789/

Képzelt Város Facebook: https://www.facebook.com/kepzeltvaros