SZINpompás nyárzárás

SZIN!

Már csak húsz nap, és újra élettel telik meg az újszegedi Partfürdő. A teljes koncertarzenál már elérhető. A kedvelt hazai fellépők mellett neves külföldi DJ-k színesítik a fesztivált. Több éves kihagyás után pedig újra a közönség elé lép Ákos és a Tankcsapda.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Magyarország egyik legrégebbi fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) az idén is gondoskodik arról, hogy méltó mód záruljon a vakáció. Továbbá, hogy az őszi hétköznapokat ne csak a színes falevelek dobják fel, hanem a felejthetetlen fesztiválélmények is, amelyekre jó lesz visszagondolni az iskolapadban vagy irodában a számítógép előtt ülve.

A kezdetektől napjainkig

A kezdetek 1968-ra datálhatók. Az első években a rendezvény sajátosságát az adta, hogy a koncertek és a színes programok nem egy nagyobb területen valósultak meg, hanem városszerte váltották egymást az ismert zenészek és formációk a látogatók nagy örömére. A SZIN történelmének különös évtizedei ezek, hiszen a sokszínűségben fellelhető egység mellett a cenzúramentesség is átjárta, akárcsak a későbbiekben életre hívott EFOTT-ot is. A számos színpadon azok a fellépők is világgá kiálthatták dalaikat, akiket az akkori rendszer a „tűrt” vagy egyenesen a „tiltott” kategóriába sorolt. A nóta egészen a rendszerváltást követő évekig tartott, majd pár év kényszerszünet következett.
A nagy megújulásra egészen 2003-ig kellett várni, a dicsőmenetelésre pedig azt tette fel 2009-ben a pontot, hogy hazánkban először a SZIN nyerte el a legzöldebb fesztivál címet.

SZINezd újra!

Talán ma nincs is olyan fiatal Magyarországon, aki legalább a refrénjét ne ismerné a Békés megyei Magna Cum Laude zenekar örökzölddé vált fesztiválhimnuszának, amelynek minden sora sajátos eszenciáját adja a többnapos rendezvénynek. Ahogy az a Rádió88 reggeli műsorában elhangzott augusztus elsején, az idén olyan hazai zenekarok adják majd egymásnak a kulcsot a már több évtizedes munkásságot és nem kis elismeréseket kivívó „nagyok” mellett, akiknek a menetelését a szegedi hepaj szervezői is figyelemmel követték és segítették. Ilyen többek között a pécsi Punnany Massif (az idén ők jegyzik a Sziget hivatalos dalát – szerk.) vagy az ír kocsmazenét játszó Paddy and the Rats, akik csepet sem az altató muzsikájukról ismertek.
Persze a sok jóvágású pasi mellett a női zenei vonulat is képviselteti magát. A fülledt hangulatról Sena, az Irie Maffia csalogánya, Bocskor Bíborka, a Magashegyi Underground karakteres énekesnője vagy a 40 felett is magával ragadó Péterfy Bori gondoskodik majd.

SZIN 2013

Bár az idén főként a hazai kedvencekre hegyezték ki a felállást a szervezők, a hajnalig tartó bulikról a magyar lemezlovasok mellett olyan ismert DJ-k és MC-k felelnek majd, akik nélkül nincs például a ködös Albionban klubélet. Ellátogat többek között hozzánk a Stereo MCs, akik BAM-mel egészülnek ki, de Andy Smith is tiszteletét teszi majd a Tisza partján. Így az is megtalálhatja majd a számítását a zenei kínálatban, aki az underground műfajokat kedveli jobban a mainstream irányzatok helyett.
Az idén 5 színpadon és 7 program helyszínen várják majd a kilátogatókat. Igazán izgalmas programokat tartogat az Extrém Sport Park, ahol a legbátrabb arcok emelgethetik majd az adrenalin szintjüket. A Coca Cola Strandparty ugyancsak az aktívabb kikapcsolódás kedvelőit csábíthatja majd el. Utóbbi helyszínen ad majd otthont a Csajok Csatája elnevezésű verseny döntőjének is. A már jól bejáratott re:pohár továbbra is megmarad, míg a Civil Faluban és a rendezvények, játékos vetélkedők során a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés egyaránt szerepet kap majd.

A sör és egyéb alkoholos nedűk mellett a kultúrára szomjazók igényeire is figyelmet fordítottak. A Szegedi Nemzeti Színház művészei több darabbal is emelik majd az eleve színvonalas rendezvény nívóját. A sok tánc és pancsolás, amely egyfajta fesztiválsportként is felfogható, a rekeszizmokat is „megtornáztatják”. A jó hangulatért olyan humoristák felelnek majd, mint Felméri Péter, Mogács Dániel vagy az örökös „szigetlakó” Janklovics Péter.
Ha túl sok volt a zaj, akkor a Silent Discoban vigadhatunk reggelig, amely kívülről vicces látványt nyújthat. A bulihelyszín amellett, hogy évek óta az egyik leengedett medencében várja a fesztiválozókat, a külső járókelők számára teljesen zajtalan, csak a tömeg énekel egyszerre két dalt is. Minden belépő egy fejhallgatón keresztül hallja azt a zenét, amelyet a pultban a DJ-k tekercselnek, és a táncparkett ördögei és ördögnői azt is megválaszthatják, hogy melyik frekvenciára hangolódnak rá. Így előfordul egy ’90-es évekbeli hip-hop klasszikusra lazuló mellett a másik csoport épp a Tankcsapda Mennyország Touristjára rázza.
Ha a másnapokon (rosszabb esetekben aznapokon) pedig egy kis feltöltődésre vágyunk, akkor a Rádió88 Rehab kamionjában rápihenhetünk a következő éjszakára. Sőt a Paksi Atomerőmű Kamionjában is velünk lesz majd az erő!

A rajthoz és az augusztus 20-ai „nyílt naphoz” közeledve továbbra is érdemes figyelemmel követni a fesztivál megújult oldalát és Facebook oldalát, hiszen naprakész információk és játékok várnak minden látogatót annak reményében, hogy a SZIN ideje alatt a Tisza mindenki agyát tisztára mossa majd! Találkozzunk Szegeden az augusztusi hosszú hétvégét követően!

Krupincza Mia