Gyulai Pálinkafesztivál 2016
A megújuló Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül első ízben hirdették meg a Bérfőzetők és
Magánfőzők Országos Párlat Versenyét. A felhívás keretében az ország szinte minden
szegletéből érkeztek minták, amelyek beérkezési határideje március 20 volt.
A beérkezett, mindösszesen 332 párlatot szakértő zsűri bírálta március 30-31-én. Dr. Bikfalvi
Istvánné dr. Hamza Kinga zsűri elnök elmondta: a pontozáskor a párlatok négy tulajdonságát
osztályozták. Ezek a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia.
Minden tulajdonságra 5-5, összesen tehát 20 pont volt adható. 14 ponttól már bronz, 16-17
pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt. A pontozás eredményeképpen a verseny
során 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10
champion is gazdára talált. A csúcs zsűri kihirdette a legjobb versenymintát is, amely egy
bérfőzető által benevezett párlat lett.
Természetesen az elért minősítések nem titkosak, ünnepélyes díjkiosztó keretében a Gyulai
Pálinkafesztivál szombati napján, 2016. április 16-án 16.30-tól hirdetik ki az eredményt.
Érdemes minden nevezőnek ellátogatnia a díjkiosztóra, hiszen a díjakat a verseny védnöke,
V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
adja át.
Varga-Bora Tímea a szervezők részéről elmondta: eredményes két napon vannak túl, a zsűri
összehangolt munkát végzett. Minden minta minősítéséről külön bírálati lap készült – benne
a pontozás szöveges értékelésével – amelyet a versenyzők megkapnak az eredményhirdetést
követő 10 napon belül.
Kiemelte: a fesztivál keretein belül szakmai konferenciára várják az érdeklődőket az Pálinka
jövője címmel Itt egyebek mellett szó lesz az adózásról, a jövedéki törvények változásáról, a
pálinka pozícionálásáról és természetesen a hungarikumokról.
Programokról bővebben:
www.facebook.com/