Tom Noize beszámolója a világhírű ADE (Amsterdam Dance Event) rendezvényről

Amsterdam Dance Event

Tom Noize beszámolója

Amikor először jártam az Amsterdam Dance Event-en megfogadtam, hogy onnantól kezdve kötelező program minden évben. Azóta 5 év telt el, és még mindig hihetetlen feltöltődést és inspirációt nyújt. Ha az alábbi kis élménybeszámolót elolvassátok, talán nem is kell magyarázni, hogy miért.

Az Amsterdam Dance Event – rövidítve ADE – Európa legnagyobb elektronikus zenei konferenciája és klub fesztiválja. A legtöbben azt szokták mondani, hogy olyasmi, mint a Winter Music Conference Miamiban, csak ott főleg buliznak és szétcsapják magukat, míg az ADE egy valódi szakmai rendezvény. Fő szervezője a Buma, a holland szerzői jogvédő iroda (ennek a magyarországi megfelelője az Artisjus). A hollandok rendkívül komolyan veszik ezt a hetet, a város ténylegesen fekete-sárgába öltözik, mindenhol zászlók, épülethálók, plakátok hirdetik az eseménysorozatot. A számok talán indokolják ezt: 2156 fellépő, kb. 5000 delegált, 586 esemény és több mint 300.000 látogató 5 nap alatt! Hozzá kell tenni, hogy a Buma legnagyobb bevételi forrása elektronikus zenéből származik. A konferencia napközben több helyszínen zajlik a városban, de a központ a Felix Meritis és a Dylan Hotel. Aki nem szervez konkrét találkozókat, bőven válogathat a kerekasztal beszélgetések, workshopok között, de véletlenszerűen is belefuthatunk bármelyik világsztárba vagy lemezkiadóba, hiszen ez tényleg az a hely, ahol MINDENKI ott van. Az ADE másik fontos része a klub fesztivál, ami teljesen más, mint amit egy hagyományos fesztivál. A kisebb és nagyobb klubok (115 helyszín) szinte mind csatlakoznak a sorozathoz, így a különböző kiadók saját estéket rendeznek a legkomolyabb line-upokkal. Felsorolni szinte lehetetlen, hogy mennyi lehetőség közül válogathatunk, de itt 5 nap alatt szerezhetünk annyi élményt, mint amúgy évek alatt. Itt a DJ-k a legújabb zenéket pörgetik, és ezt a közönség is értékeli, sőt elvárja. A konferencia mellett helyet kapott az ADE Next, ami pályakezdőknek nyújt programokat, lehetőségeket.

Az idei találkozó volt számomra az eddigi legszervezettebb, majdnem tele volt a naptáram. Mivel évről-évre több embert ismertem meg a világ különböző pontjairól, így most célirányosan tudtam nekiindulni a szervezésnek. Kb. 50 CD-vel és 100 névjeggyel már lehet, hogy nem fázik meg az ember, szerencsére idén pontosan lőttem be a mennyiséget és nem szórólapként osztogattam a promókat.

A szerda reggelt a Felix Meritis-ben kezdtem a regisztrációnál. A belépő mellé egy promóciós anyagokkal megtöltött ADE táskát adnak, amibe belefér minden, amire a konferencián szükségünk lehet. Az első napom már elég sűrű volt: Armada, WePlay, Sirup Music, Dance Paradise megbeszélések után egy ital Alex M.O.R.P.H. managerével, este pedig egy buli Dabruck & Klein, Jay Frog (ex-Scooter), Tom Wax és még jónéhány ismert és kevésbé ismert német DJ  társaságában. Az esti rendezvényen több új embert ismertem meg, mint a konferencián! Másnap többek közül Mobin Mastert és a MODA Music találkozót emelném ki, de az este itt is remek volt: Alex Guesta és még vagy 10 olasz DJ társaságában látogattunk el a Toolroom estre, ahol Prok&Fitch és Mark Knight vitte a pálmát a díszes line-upból.

A péntekem lett talán a legsűrűbb. Javi Mulával barátkoztunk össze, aki bemutatta a saját kiadóját is. Ezután teszteltem az új zenéimet az olasz DJ Mag újságíróján, aki felajánlotta, hogy a megjelenéseim előtt írna egy ajánlót – a sajtónak pedig mindig örül az ember! Mark Loverush fogadott ezután, akinek a korábbi megjelenéseimet köszönhetem. A srác jópár angol DMC toplistás dalt rakott össze, érdekes hogy hazánkban kevésbé ismert. Délután egy kávé mellett Woody Van Eydennel beszélgettünk a jövőbeni együttműködési lehetőségeinkről. Szinte hihetetlen, hogy ATB korábbi mentorával ülhetek le egy asztalhoz munkáról társalogni! A kijáratnál pedig odajött hozzám egy srác és megkérdezte: “Te vagy Tom Noize? Mi vagyunk a DJs From Mars. Adhatok egy promo CD-t?” Mi van?? 🙂

Az estét a feltörekvő JeffK és Damien S holland producer/dj-k társaságában kezdtem, ahol lehetőségem nyílt hajót vezetni a híres amszterdami csatornákon. JeffK hajóján – néhány ital társaságában – maximális hangerőn hallgattuk meg egymás újdonságait a helyi lakosság legnagyobb örömére. Sajnos az idő szaladt, mivel este hivatalos voltam a new york-i Sea To Sun Recordings koktélpartijára. A legutolsó megjelenéseimet nekik, azaz Sylvia Tosun-nak és Anton Bass-nek köszönhetem. A party egy díszes hotel aljában volt, ahol megismerkedhettem David Vendettával, a londoni KissFM néhány DJ-jével, ugyanakkor jelen volt Chris Willis is, akiről kevesen tudják, hogy gospel énekes volt eredetileg, mielőtt David Guetta számokat énekelt volna.

A party korán végetért, így néhány holland barátom társaságában szedtük a lábunkat, hogy benézhessünk Jay Lumen bulijára a Studio80-ba, ami Amszterdam egyik főterén az egyik legnagyobb klub. Hiába voltam vendéglistás, a kedves hölgy azt mondta, hogy teltház van, konkrétan nem engedhetnek be több embert. Ez van, amikor valahol komolyan veszik a létszámstopot. Ugyanakkor legalább Jay Lumen teltházas bulijával tudtam menőzni a hollandoknak, ha értitek mire gondolok…

Szombatra láthatóan megfogyatkozott a konferencia, de a délelőtti órák amúgy is napról-napra üresebbek voltak az esti rendezvényeknek köszönhetően. Délután egy jó órát beszélgettem Darude-dal, akivel felidéztük a régi szép “Sandstorm”-os időket, majd meghívott az esti Dos or Die party-ra, ahol szintén elég erős line-up volt: Darude, D.O.N.S., Terri B, Niels Van Gogh, Royal DJs, Futuristic Polar Bears és még sokan mások. Az estébe csúnyán belecsúsztunk, így lemaradtunk a DJ Mag TOP100 partiról, ahol végül Hardwell lett a világ első számú DJ-je. Sebaj, őt már láttam, Darude viszont pótolhatatlan lett volna! Innen gratulálok a Myon & Shane54 párosnak a DJ Mag 79. pozíciójáért!

Az Amsterdam Dance Event-ről először úgy tértem haza, mint aki felfedezett egy másik bolygót. De végül arra jöttem rá, hogy mi lakunk itthon egy másik bolygón. Valamiért nagyon kevés magyarral lehet kint találkozni, pedig bőven lenne mit tanulni party kultúráról, összetartásról, egymás tiszteletéről és segítéséről. Csak ajánlani tudom minden magyar DJ-nek, producernek vagy partizónak, hogy egyszer látogasson el az ADE-ra! Ha csak a légkör fele átragadna ránk, akkor sokkal szebb világot élnénk! Hajrá!

Tom Noize ADE tippjeiről bővebben a Magyar DJ Magazin következő számában olvashattok!

Felül: Paul Van Dyk, Hardwell, Ferry Corsten, Roger Sanchez

Alul: Todd Terry, Sander Van Doorn, Stonebridge

 

Nagyfelbontású fotók: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151927108289781.1073741825.100935994780&type=1&l=45cfc1cc79

 

TOM NOIZE Booking in Hungary: 

Szabó Andi  /  www.tomnoize.com

Mobil: +36302050100 /  office: szaboa1@t-email.hu

YOUTUBE: noizemusic  / SOUNDCLOUD:  tom-noize  

MIXCLOUD: tomnoize /  FACEBOOK: tomnoize