Hallatja a hangját Békéscsaba

Bár a Csabai Nyár programsorozat hamarosan a végéhez ér, a főtér nem marad üresen. A jövő hét végén a Magyar Dal fővárosaként színes gasztrokulturális és zenés programok várják majd a kilátogatókat a Hagyományok Terére, ahol minden korosztály átélheti majd a közösségbe tartozás élményét.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az idén Békéscsaba nyerte el azt a megtisztelő címet, hogy a már hagyományossá vált, Presser Gábor és zenésztársai által útjára indított Magyar Dal Napján „fővárosként” zenei és nem utolsó sorban kulturális forgataggal ünnepelje a fellépőkkel és a Szent István térre valamint az Andrássy útra kilátogatókkal együtt az ugyancsak hungarikum számba menő magyar dalt.
A pénteki sajtótájékoztatón, melynek a békéscsabai Városháza Díszterme adott otthont elhangzott, hogy a megújult főtér átadása óta minden estére jutott program, összesen 120 eseményre várták a szervezők az érdeklődőket.  A statisztikai adatok szerint átlagosan 4-500 fő kereste fel a teret a nyári estéken, a csúcsot pedig egyértelműen az augusztus 20-ai Péterfy Bori-koncert és az István, a király klasszikus előadása adta. Az államalapítás ünnepén a becslések szerint 25 ezren ünnepeltek együtt. A programoknak egyfajta intimitást adott az, hogy a nagy húzónevek helyett/mellett a helyi amatőr tehetségeseknek is lehetősége nyílt a bemutatkozásra.

Az igazi korzó hangulat vélhetően a jövőben is fennmarad a megye szívében, amely szeptember első hétvégéjén a Hagyományok Terévé változik. Szeptember 6-án, pénteken operettgálát láthat a közönség a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarral. Míg szombaton a VI. Csabai Blueskert Fesztivál keretén belül olyan zenészek jamelnek együtt, mint a Török Ádám és a Mini, a Borsodi Blue Trió vagy Pribojszki Mátyás. Vasárnap, a Magyar Dal hivatalos nagynapján már déltől énekszó tölti be a csabai belvárost. Az Andrássy úti színpadon kezdetben kórusok zengenek, majd a könnyűzene képviselői csapnak a húrok közzé. Míg a Szent István téren a Hevesi Happy Band izzítja a hangulatot, az ünnepélyes megnyitó előtt pedig a békéscsabai származású, Amerikát is megjárt Varga Viktor fellépése színesíti a programot.
Feledhetetlen pillanatnak ígérkezik a Presser Gábor által vezényelt Békés megyei gyermekből összeállt óriáskórus műsora, a „Magyarország együtt dalol”. A csabai történéseken túl az ország több pontján éltetik a magyar dalt, ezek a városok élő online közvetítéssel csatlakoznak majd a megnyitóhoz. A megyéből Gyula is csatlakozott a kezdeményezéshez, ott a programok zömével Erkel Ferenc, a város egyik leghíresebb szülötte és zenei munkássága előtt tisztelegnek.

A fergeteges délutánt az Egy Másik Zenekar, a Dirty Slippers, a Black-Out és végül Hevesi Tamás előadása zárja majd. Hevesi Tamás ugyancsak a megye szülötte. Testvére, Hevesi Imre még ma is a városban él és alkot. A Hevesi Happy Band a nyáron jubileumi koncertet adott a Csabai Nyár keretein belül. Tamás most e jeles alkalomból ellátogat Békéscsabára, ahol feleleveníti zenésztársaival, valamint a Békés Bandával és a Balassi Néptáncegyüttessel együttműködve népzenei gyökereit, és jól ismert dalai is felcsendülnek majd.

A változatos zenei programok mellett megjelenik a forgatagban a csabai kuriózum, a kolbász. A Kolbász Pontban ingyenes megkóstolgató az utóbbi évtizedekben a város védjegyévé vált finomság, amely mellett még egy sor másik helyi ételkülönlegességhez is kedvező áron juthatnak majd hozzá mindazok, akik nem vetik meg az asztal örömeit. Természetesen a csípős falatok mellé pálinka is dukál. Az ökopiacon pedig további érdekességekbe botolhatnak a korzózók.

A legkisebbekre is gondoltak a szervezők. Őket szombaton és vasárnap ugralóvár, vasárnap pedig kézműves foglalkozás és játszóház is várja a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Békés Megyei Népművészeti Egyesület jóvoltából.

Jövő hét péntektől engedhet a kísértésnek, bátran hallathatja a Magyar Dal fővárosában a hangját! Újból itt az alkalom, hogy bebizonyítsuk, hogy a „végeken is van élet”!

Fontos információk:

Részletes program az alábbi linken érhető el: http://www.csabaimerleg.hu/index.php?page=hir&hir_id=5108

A játékos kedvűek ha ellátogatnak Békéscsaba vagy a CsabaPark weboldalára, és a napi kérdésre helyesen válaszolnak, szeptember 8-án egy szál csabai kolbásszal vagy CsabaParkos ajándéktárgyakkal térhetnek haza. További részletek a www.bekescsaba.hu oldalon vagy a város Facebook oldalán.

A programon mind a három nap ingyenesen látogathatók! Szombaton és vasárnap a parkolás ingyenes a Parkolóházban.