Bemutatkozik Dj Cool!

E-heti bemutatkozunk rovatunk vendége Kassai Gábor művész nevén Dj Cool, aki élő példa arra, hogy családos apaként és lehet sikeres lenni a zenei életben. Az Úriember szinte minden középkategóriás dalból készít bootleget, remixet, van, amikor a múlt slágereihez nyúl vissza van, amikor a jelen slágereit kelti életre a saját elgondolása szerint. Teljesen mindegy mit választ a lényeg ugyanaz lesz egy sikeres hallgatható, játszható boolteg avagy remix.

Üdvözöllek Gábor!

Mesélj nekünk picit magadról! Mi vonzott téged a Produceri élethez?  Gondolom senki sem úgy születik, hogy profi bootleg készítő lesz…. Hogyan kerültél kapcsolatban a zenéléssel?

A 90-es évek végén kezdtem érdeklődni a zene iránt, és nem az iskolában, mint mások. Ekkor ismerkedtem meg pár helyi dj-vel. Évekig jártam fel a bulikba, figyeltem a technikájukat! Nem egyből pult mögé álltam, örültem, ha hangfalak pakolhattam, vagy bekapcsolhattam 1 fényt! Utána pedig jöttek a lehetőségek, ahol megmutathattam tudásomat! És bele is rázódtam elég hamar! Közben Dj Berry barátom sorba jelentette meg saját lemezeit (Chart Mix,Sunshine, stb….), és nagyon sokat ültünk együtt a gép előtt miközben szerkesztette őket, és ott is sokat tanultam! Nos, innen jött az ötlet, kipróbálom én is a mix készítést! Majd elkezdtem a saját mash up,bootleg készítést. Mára pedig már remixeket is gyártok!

Mennyire nehéz ezt a szakmát összeegyeztetni a családdal?

Számomra a család az első helyen van, mint minden normális embernél! Esténként szoktam dolgozgatni a zenéken, a többi szabadidőmet a gyerekekkel töltöm! De ez nem okoz problémát! Szorítok időt mindenre!

Mi volt az első sikerélményed a karriered alatt, amitől azt gondoltad, hogy amit csinálsz, azt megéri csinálni és elismerik a munkásságod?

Kiemelném a Lucas Walley – Big Bo Cha 2010-es bootlegemet. Innen indult minden. Semmi szándékom nem volt vele, feltöltöttem egy oldalra. Pár hétre rá pedig rengeted live szettben hallottam vissza, ami adott egy lökést. Ezek után jöttek sorba a bootlegek, mash-up-ok amelyek egyre gyakrabban kaptak helyet hazai és külföldi dj-k szettjeiben!

 

Számtalan elismert hazai Lemezlovasok játszák a bootlegeid, remixeid… többek között olyan nevek, mint Johnnie Pappa, DaBool, Antonyo és még reggelig sorolhatnánk… Hogyan éled meg ezt?

Nagyon jó érzés, és sok energiát ad nekem.

Rengeteg olyan levelet kaptunk, amelyben azt kérdezik a kedves olvasók, hogy mivel készíted a bootlegeid és a remixeid, illetve mennyi idő alatt készül el átlagosan egy mű?

Kipróbáltam rengeteg programot,(SoundForge,Reason,MixMeister stb…), jelenleg FL Studio-t bűvölöm. Az hogy mennyi idő egy zene, sok mindentől függ. Valamelyik hamar meg van, de olyan is van, amelyen hetekig dolgoztam! Mindig más időt vesz igénybe, ez függ sok mindentől!

Véleményed szerint mi a titka egy jó remixnek és bootlegnek ahhoz, hogy az sikeres legyen?

Mindig fontos a megfelelő alapanyag, mint a főzésnél. Olyan dalokat szoktam kiválasztani, amik valamikor már slágerek voltak. Közben azon gondolkodom, hogy milyen hasonló kaliberű alap passzolna rá?! Nekem az az alapelvem, hogy könnyen fogyasztható és lendületes legyen a végeredmény.

Egyik legúbabb műved egy 90-es évekbeli clubbsiker lett, mégpedig a Pakito – Living On Video 2013 (We Go Up!) feldolgozás. Miért pont ezt a dalt választottad? Mik az eddigi visszajelzések?

Nagy kedvencem volt régen ez a dal! Próbáltam ebből is kihozni egy hozzám közelálló remixet, persze figyelembe véve az aktuális trendet! Így ez lett belőle! Egyre több szettben hallom vissza, remélem ez így is marad.

Pakito – Living On Video 2013 (We Go Up!) (Dj Cool Remix)

Mik a terveid a közeljövőre nézve?

Egyre szélesebb körben szeretném ismerté tenni a munkáimat. Rengeteg jó ötlet van még a fejemben, amiket meg szeretnék valósítani. Aztán ha a sors és a szerencse úgy hozza, akkor clubokban is megmutatom a munkáimat.

Köszönjük szépen, hogy válaszoltál nekünk hasonló sikereket kívánunk neked és jó egészséget a családodnak!

Én köszönöm a lehetőséget. Sziasztok.

Interjút készítette: Ignéczi István