Ákos jött, látott és megrázta Békéscsabát!

Ákos Békéscsabán, a Sörfesztiválon, 2013-ban!

Három évvel a Szindbád-turné után új felállásban, és lépést tartva a korral egy techo terror show-val örvendeztette meg rajongóit hazánk könnyűzenei életének ikonikus alakja, Ákos Békéscsabán.

A több mint negyedévszázados zenei karrierrel bíró sokoldalú művész az elmúlt években, a 4. X betöltésekor egy rendhagyó, bár Ákos személyétől cseppet sem messze álló, ülve tombolós, teátrális koncertsorozattal hívta egyfajta zenei csevejre rajongóit.

Majd a 2010-es Szindbád-, és A katona imája címet viselő korong megjelenését követően bejelentette, hogy egy időre visszavonul. Ekkor népes rajongótábora megijedt, hogy a mester talán véglegesnek gondolja a hallgatást. De alig egy évvel később már felreppentek a hírek, összeállt a koncepció, készül az új lemez, amelyről elsőként az Előkelő idegen hódította meg a közönséget. De a 2084 teljes anyagára 2012 őszéig kellett várni.

Ákos Lepés Gábor billentyűssel és Bánfalvi Sándor dobossal közösen egy ’80-as évek végét, ’90-es évek elejét idéző anyagot hozott össze, amelynek stílusát szintirocként határozta meg, megfűszerezve azt a manapság divatos elektronikus hangzással.

Bevallom kissé megijedtem, mikor a barátaim a közösség oldalakon kőkemény diszkóra hajazó zenei alapokkal felturbózott koncertklipeket osztottak meg a tavaly nyári és év végi koncertekről. De ugyanakkor ez a sajátos hangzásvilág felcsigázta a fantáziám. Így dupla izgalommal vártam a békéscsabai sörfesztiválos happeninget június 15-én, szombaton éjszaka.

Az érdemes művészt Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere is fogadta, aki egy hamisítatlan csabai gasztrokulturális csomaggal kedveskedett a fellépőnek.

Már a koncert előtt egy órával gyűlt a tömeg, akik várakozás közben a Jókai Színház tavaly nagy sikerrel játszott darabjának, a Monte Christo grófjának slágereiből kaphattak egy kis ízelítőt. A darabot ismerve bátran kijelenthetem, hogy valahol megágyazott a megaprodukciónak.

 

A Kossuth-díjat is magáénak tudó polihisztor mindig is híres volt arról, hogy igényes a fellépéseire, és egyedi, modern látványelemeket sem nélkülöző többórás műsorral kápráztatja el a közönségét. Most sem volt ez másképp. Aki nyitott szemmel járt a technikusi sátor körül, láthatta, hogy a robosztus keverő pult mellett több fénytechnikai felszerelést is beállítottak. A délután során a hőségben a szerencsés arra járók már részesei lehettek a zenei beállásnak, és a színpadot már a színházi produkció előtt berendezték, így a nyitány előtt már csak pár „apróság”, és a számokhoz készült fotókról már jól ismert bábokat kellett a teamnek felállítani a színpadra.

Pontban 21.30-kor kezdetét vette a műsor, amelyre több ezren voltak kíváncsiak. A turné második állomásán az új, Bonanzás-gyökerekhez is visszanyúló dalok, mint a címadó 2084, a Megsebezve vagy a Veled utazom – amelyhez nemrégiben koncertklip is készült – régebbi szerzemények is szerepet kaptak alaposan áthangszerelve, és megbolondítva némi ugyancsak retró érzést keltő örökzölddel, mint az Eurythmics Here comes the rain again-je is. De a Depeche Mode-os hangzást újra divatba hozó Hurts Miracle mixe is felcsendült sokak nagy örömére, amely nemzetközi berkekben is komoly elismeréseket vívott ki magának.

A régi kedvencek blokkjából pedig nem maradhatott ki a Valami véget ért, a Kezemet nyújtom vagy az 1991-es örökbecsű az 1984. Utóbbi dal inspirációját Orwell azonos című, egy antiutópikus rendszert bemutató regénye adta, amely a 20. század végén a még ma is népszerű valóságshow-k alapjait is lefektette.

 

A több mint két és fél órás élő show során mindenki táncolt. Sose gondoltam volna, hogy valaha belecsöppenek egy olyan „diszkóba”, ahol csak Ákos vagy az ő stílusához közelálló dalok csendülnek fel. Az eleve felfokozott hangulatot a hologramszerű fényeffektek csak tovább fokozták, a dubstep-es zenei elemek pedig bár sokaknak elsőre szokatlannak hatottak, mégis a közönség egy része hamar ráérzett annak az ízére.

 

Ákossal és zenekarával, aki lemaradt a csabai buliról, legközelebb a Hegyalja Fesztiválon találkozhat. De a fiatalok körében kedvelt nyárzáró folyóparti felüdülésre, a SZIN-re is visszatér hat év után Magyarország zenei egének állócsillaga.

 

Krupincza Mia