Majka meghallotta a siketek hangját

Majka próba fotó. (Just Creative)

Majka lelkesen, csodálattal telve vetette bele magát a Magyarországon egyedülálló „Fordulj felénk!” érzékenyítő kampány munkálataiba. A szókimondó rapper most találkozott először azzal a 30 fiatalból álló hallássérült „kórussal”, akik hamarosan a VIVA Comet Gálán jelelik majd el legújabb, „Nekem ez jár” című dalát.

A nem mindennapi kezdeményezés célja összekapcsolni hallókat és nem hallókat, felnyitni a társadalom szemét, hogy észrevegyék, nincsenek különbségek egészségesek és siketek között.

„30 éve foglalkozom hallássérültekkel, és tudom, mennyire nehéz beilleszkedniük a társadalomba. Ehhez nyújtanak segítséget az általunk szervezett jelnyelvi képzések, melyek során mindenki elsajátíthatja a siketek kommunikációját. Ezáltal megérthetjük problémáikat, feléjük fordulhatunk, és kinyithatjuk szívünket. Hiszen tudnak szájról olvasni, kitűnően „beszélnek”, csak épp jelek útján. A kulcs az odaforduláson van, testtel és lélekkel egyaránt.” – fejtette ki Deményné Marada Gyöngyi, a Medilearn Akadémia igazgatója, a program megálmodója.

„Ha tehetném, az égbe kiáltanék fel…” Majka slágere ugyan nem erre az alkalomra íródott, de a szövege mindenképp találó. A dal az útkeresésről szól, mely minden fiatalt, a siketeket különösen érint. A zene rezgéseit érzik, a szöveget azonban az ő nyelvükre külön magyarról magyarra kellett fordítani, hogy minden részletet megértsenek és meg tudják tanulni eljelelni. A Magyarországon egyedülálló produkció keretében hamarosan megmutatják, milyen fantasztikus szimbiózis alakulhat ki a zene eszközével halló és siket között.

„ Idén egy olyan produkcióval szerettem volna a VIVA Comet színpadára állni, ami egyedi, nem szokványos. Csapatommal egy globális problémát viszek fel a színpadra, és bízom benne, hogy ez a nyelv, most a zene segítségével eljut az emberekhez. Mert ők ugyanolyanok, mint mi, nem szabad másként kezelni a hallássérülteket, hanem feléjük kell fordulni, és erre a zene kifejezetten alkalmas.”

Majka a jelelést saját maga is kipróbálta, és élvezettel vegyült el a buzgó kórustagok között. A dal vidámsága mindenkire átragadt, a rapper őszinte mosollyal az arcán énekelte, mozogta végig a próbát.

„ Nem mindig az érzelmes oldalát kell megfogni a dolgoknak. Ez egy vidám dal, ezzel közvetít erőt, és így hatásos. Nem sajnálni kell a siketeket, hanem teljes értékű emberként kezelni őket.”

A dalban három fiatalnak kiemelkedő szerep jutott, ők ugyanis Majkáék másik feleként mozognak majd a színpadon. A siketeket fényjelek, és erősebb basszusok is segítik majd a „tájékozódásban.”

2013. június 13-án 20:00-tól idén 13. alkalommal kerül megrendezésre a VIVA Comet díjátadó gála a Papp László Budapest Sportarénában.

Magyarország legrangosabb, nagyszabású zenei rendezvényén a VIVA a legnépszerűbb előadókat vonultatja fel. Az egyedi és látványos színpadi produkciókon túl idén is öt kategóriában mérhetik össze tehetségüket a zenei élet hazai kedvencei, „A legjobb férfi előadó”, „A legjobb női előadó”, „A legjobb együttes”, „A legjobb új előadó” és „A legjobb videoklip” kategóriákban hirdet majd győztest a zenecsatorna.

Fellép: Düki, Children of Distance, Fluor, Hien, Hősök, Majka + Curtis és BLR, Punnany Massif + Mary Popkids, Radics Gigi, The Hated Tomorrow +Odett

Majka próba fotó: Just Creative