Őstehetségek nyomában

Saby Davis.

Az alábbiakban Ignéczi István újabb interjúját olvashatjátok:

Következő interjúmmal két nagyszerű fiatal tehetséget szeretnék bemutatni a kedves olvasóknak. Interjúm alanyai Saby Davis és Gäbryel Ritter a két fiatal tehetség. Számtalan dalt remixeltek már amelyek mindig nagy sikert arattak. Mára már a szakma legjobbjai között jegyzik a nevüket. De, hogy kik is ők valójában a következő interjúból kiderül.

Üdvözöllek benneteket!

Miért pont a diszkózás pályát választottátok? Előbb voltatok Producerek, mint lemezlovasok vagy, hogy alakult a sorrend?

Ritter: Igazából mindketten már fiatal korunk óta érdeklődtünk a zene iránt. Én a középiskolában még az iskolarádió kapcsán kezdtem el ezzel foglakozni vele, és a produceri munka csak nem olyan régen került képbe nálam. Mondhatjuk, hogy a tanuló fázisban vagyok. 🙂

Saby: Én is a középiskolában kezdtem el a lemezlovas szakmával foglalkozni, aztán hamar beláttam, hogy csak akkor juthatok komolyabb szintre e téren, ha a produceri munkában is otthonosan mozgok. Így most már jó pár éve foglalkozom ezzel is.

Hogyan kerültetek kapcsolatban egymással?

Ritter: Anno volt egy szórakozóhely Gyöngyös környékén, mely a 2000es évek 2. felében meghatározta a környéket zeneileg. Én itt kaptam lehetőséget először, mint DJ, aztán szerencsére hétről hétre játszhattam a közönségnek. Saby akkoriban ide járt szórakozni 7végente, azonban igazából akkor kerültünk kapcsolata egymással, amikor Saby megnyerte az első gyöngyösi DJ-versenyt. Innentől rengeteget játszottunk együtt kisebb nagyobb rendezvényeken, és végül is egy nagyon jó baráti és munka kapcsolat alakult ki közöttünk.

Számtalan dalt remixeltetek már, honnan jön a folyamatos ihlet és, hogy mindig meg tudtok újulni?

Saby: Általában olyan dalokat választunk, melyek mindkettőnk életében mély tartalommal, emlékekkel bírnak, legyen az akár egy szombati buli, vagy egy B2bben átdolgozott éjszaka. Ilyenekből pedig akad bőven.

Szabolcs, ha jól tudom 2008-ban indultál a BPM tehetségkutató versenyen, amelyen első helyezést értél el. Mennyire változtatott az a karriereden?

Saby: Igen, helyesek az infóid. 🙂
Odáig igazából csak a baráti társaságom követte a zenei dolgaimat. A verseny után lett lehetőségem komolyabb helyeken, rendezvényeken is megmutatni magam, így mondhatom, hogy nagy lökést adott ez az elkövetkező évekre.

Milyen stílust képviseltek? Ha valaki felkér benneteket, hogy egy Funky dalból készítsetek remixet akár azt is elvállaljátok?

Ritter: Alapvetően mindketten rengeteg stílust hallgatunk, játszunk. Nálam ez abból is fakad, hogy rengeteget dolgoztam warm up ként, így olyan stílusokba is belekóstoltam alapfokon, mint pl. a deep house. Ha a munkáinkról kell ugyanezt elmondani, azt sem igazán lehet egy szóval jellemezni. Szeretjük az erős ütemeket és ezekre átültetni a régi zenéket. Ugyanakkor az utóbbi időben már belecsempészünk egy kis elektro hangzást is a munkáinkba.

Saby: Nálam a saját produceri munkámban túlnyomó részt a tech house irányt követem, de a közös munkáink valóban elég kevert stílusúak. Funkyval még nem próbálkoztunk, de nem vagyunk semmi jó elrontói. Ha lehetséges, és adoptálható az egyéniségünkhöz, akkor miért ne. 🙂

Az utóbbi időben egyik legsikeresebb remixetek a John Dahlback – Everywhere (Saby Davis & Gäbryel Ritter) feldolgozás. Miért pont ezt a dalt választottátok? A dal önmagában is nagy sláger volt, de ahogy a hallgatottság is mutatja újra nagy sláger lett. Mi volt a célotok ezzel a dallal?

Saby: Mivel egyre közelebb a nyár, bár az időjárás még nem ezt mutatja, szerettünk volna egy olyan dalt átdolgozni, ami hordozza a nyári fesztiválok hangulatát abból az időszakból, amikor még inkább csak hallgattuk a zenét, minthogy komolyan foglalkoztunk volna vele. Ez a dal számunkra tökéletesen visszaadja ezt a hangulatot, és reméljük meg is fog szólalni egy két ilyen rendezvényen.

Szerintetek megéri Magyarországon ma dalt írni? Mi a véleményetek a mai zenei iparról?

Saby: A magam részéről úgy látom, hogy megéri dalokat, remixet vagy bootleget készíteni, hiszen ez által olyan ajtók nyílhatnak meg az ember előtt, melyek egyébként pusztán DJ-ként nem, vagy jóval több idő alatt. Másrészt a munkáid alapján, ha az tényleg egyéniséget tükröz, úgy vélem, az emberek tudatába is hamar bekerülsz. Saját tapasztalat alapján mondom, hogy nem csak a jó zenék készítése fontos, hanem az is, hogy kialakuljon a saját, rád jellemző stílusod. Ezáltal tudsz egy megkülönböztetett helyet elfoglalni a hallgatóságod köreiben.

Számtalan ismert Producerrel dolgoztatok már együtt. Mégis kire vagytok a legbüszkébbek és miért?

Saby, Ritter: Ez egy jó kérdés 🙂

Mindig büszkék vagyunk rá, ha valakivel közösen dolgozhatunk, hiszen ez mindig elismerése az addigi munkánknak. Így inkább nem emelnénk ki senkit közülük.

Mi volt az, a siker, amitől úgy éreztétek, hogy beindult a karrieretek?

Gabryel Ritter.Ritter: Az első közös munkánk Peter Gelderblom és Colonel Abrahms dalából készült bootleg volt, mely a Trapped címet viseli. Amikor elkészült sejtettük, hogy jó fogadtatása lesz, de aztán folyamatosan értek bennünket meglepetések. Megszólalt többek közt a MUSIC FM MUSIC KILLERS c műsorában, vagy a CLASS FM CLASS DJ műsorában. Rengetegen kérték el tőlünk különböző formában, köztük igen nagynevű hazai producerek, DK-k is. Itt már tudtuk, hogy van jövője a közös munkának.

Számtalan fiatal amatőr Producer megkeress benneteket egy remix véleményezésével, vagy akár tanáccsal. Hogyan kezelitek ezt?

Saby: Valóban egyre többször kérik ki a véleményünket. Mindig igyekszünk építő jellegű kritikát megfogalmazni, ami előrébb viszi az adott projectet. Elég jól meg tanultuk kezelni már ezeket a megkereséseket úgy érzem. Az már másik téma, hogy adott esetben a véleményünkkel ki mennyire „elégedett”.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Ritter: Jelenleg is dolgozunk egy közös bootlegen, mely reméljük ugyanolyan ütősre fog sikerülni, mint az eddigiek. Magam részéről be kell hoznom némi zenei lemaradást, mert sajnos tavaly ősz óta a napjaim nagy részét rehabilitációval töltöm egy sportsérülésnek köszönhetően, így van mit bepótolnom. Illetve ami a legnagyobb feladat számomra, folyamatosan tanulni a zenekészítés rejtelmeit, ebben van még lemaradásom. 🙂

Saby: A közös bootlegek, remixek mellett nemrég készültünk el az első saját munkánkkal, mely a HYBRID THEORY címet viseli. Ennek szeretnénk kiadót találni, illetve a jövőben több saját tracket is készíteni. Emellett mindig vannak remix felkéréseim, és egyénileg is dolgozom, így a közeljövőben sem fogtok részünkről zenék nélkül maradni!

Köszönjük szépen, hogy válaszoltatok sok sikert kívánunk nektek!

Köszönjük! 🙂