A tánc Shakespear-jére emlékezünk

Jean George Noverre születésnapja világszerte a tánc világnapja is egyben. Ezért ha teheted a mai nap perdülj táncra, ezzel is tisztelegve e népszerű művészeti ág és mester emléke előtt.

A nemzetközi táncnapot az UNESCO Nemzetközi Táncbizottsága hívta életre 1982-ben, így fejezve ki tiszteletét Noverre munkássága előtt, aki beírta magát a táncosok nagy könyvébe. Noverre könyvet írt a balett művészetéről, és színházi körökbe emelte a műfajt. Újításainak köszönhetően a tánc öröme és szépsége tömegekhez juthatott el. Koreográfiái évekkel meghaladták korát.

Napjainkban időről-időre felütik újabb divattánc hullámok a fejüket. Míg a 20. század első évtizedeiben a jazz és a swing buja dallamaira ropták a klubokban, az ötvenes-hatvanas éveket a szexuális szabadossággal összefűződő rocky uralta. A hetvenes évektől pedig erőre kaptak a diszkótáncok. A 21. század hajnalán pedig az tapasztalható a piacon, hogy a koreográfusok és tánctanárok előszeretettel merítenek a korábbi évtizedek hagyományaiból, és keverik az aerob mozgásformákat akár a latinos, akár a hip-hop elemeivel. Elég csak példaként hozni a mostanság nagyon divatos zumbát, amely úgy jött létre a városi legenda szerint, hogy egy latin-amerikai edző otthon hagyta az aerobik óráira összeállított mixét, a lejátszóján pedig vérbő salsa, rumba és csa-csa-csa zenéket tárolt. Aztán egy hirtelen ötlettől vezérelve ezekre komponálta meg az adott foglalkozás mozdulatait. Ennek a történetnek hamar híre ment, rövid idő alatt világméretű divattá nőtte ki magát.

A klasszikusabb műfajok kedvelői és művelői azonban ezekre a megmozdulásokról úgy vélekednek, hogy csak ideig-óráig vannak porondon, sok esetben kérészéletűnek minősülnek. De az alulról építkező vagy intézményesített formában működő táncfoglalkozásokon elsajátítható standard (angol- és bécsi keringő, quickstep, slowfox, tangó) és latin-amerikai táncok (cha-cha-cha, jive, rumba, samba, paso doble) mindig is az érdeklődés középpontjában állnak majd. Hiszen ezek azok a „szalontáncok”, amelyek bármilyen társadalmi eseményen és rendezvényen megállják a helyüket, és egyszerre jelentenek örömet a parketten perdülő pároknak és a befogadóknak egyaránt.

A tánc egyszerre gyógyír a testnek és a léleknek. A táncversenyeken is látható, hogy a párok történeteket mesélnek el változatos koreográfiáikkal a közönségnek és a bíráknak. A rumbát szokás a szerelmesek táncának is nevezni, míg a paso doble egy képzeletbeli bikaviadalt jelenít meg előttünk, ahol a férfi a matador, míg a nő a kendő.
E mozgásforma űzői és kedvelői egyszerre javítanak a tartásukon és állóképességükön, de a lépések elsajátítása során megszabadulhatnak gátlásaitól is, így társas kapcsolataikban is minőségi javulás állhat be.

Ahogy az a fenti sorokból is kisejlik, a tánc kedvező hatásait hosszan lehetne sorolni. Ha valaki részese kíván lenni e varázslatnak, akkor érdemes szétnéznie a lakóhelye és annak körzetében található tánciskolák és fitnesztermek kínálatában vagy ellátogatni olyan táncgálákra, mint amilyennek a Csabagyöngye Kulturális Központ is helyet ad majd május 4-e és 5-e között.

További információkat olvashattok itt.

Krupincza Mia