Az Úgy fáj című zene továbbra is A Dal-ban marad!

Az Eurovíziós dalverseny magyarországi döntősét, Radics Gigi-t plágiummal vádolták.

Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad.

(Fotó: Zih Zsolt – MTVA)

„Összehasonlítottam a két dalt (Paula Seling: Timpul és Radics Gigi: Úgy fáj c. számait). A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. […] Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen 3 ill. 4 hangot használó, igen egyszerű, patron-szerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében – különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban – a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott. Ilyenek könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában, anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben (s annak ismétlésében) érezhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítom.”

Tekintettel a fenti véleményekre, az alapos kivizsgálása és több szakértő véleményének meghallgatása után az MTVA sok szerencsét kíván a szombati döntőben az énekesnőnek.