A hagyomány összeköt! – október végén indul a Fölszállott a páva 5. évada

Fölszállott a páva

A hagyomány összeköt! – október végén indul a Fölszállott a páva 5. évada

 2017-ben ismét a felnőtteké a színpad. Több mint ezer jelentkező méretette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin. A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek.

Az ötödik évadába lépett tehetségkutatónak köszönhetően új lendületet kapott a népzene és néptánc kultúra, az előző szériákban szerepelt fiatal népzenészek, énekesek, táncosok és együttesek közül nagyon sokan váltak ismertté és népszerűvé nemcsak Magyarországon, hanem a határokon túl is. Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként köszönt vissza, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti. Még mindig a Pávában látja azt az utat, amelyen járva a legszélesebb közönségnek, a leghitelesebben juttathatja el a hagyományos műveltség mai, élő arcát, miközben maga is gazdagabb lesz. „Ha valakivel csak egy nótát is elénekelsz közösen, arra már másképpen tekintesz. Kapcsolat, szinte érzelmi viszony alakul ki. Egy együtt töltött évad alatt pedig már őszinte barátságok, s talán örök szövetségek köttetnek” – mondta el Berecz István.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is. „Igyekszem közelebb vinni az emberekhez a népi kultúrát, amely nemcsak a magyarság számára jelent kincset, hanem az egész Kárpát-medencének, sőt Európának is. Hirdetni kell a műfaj sokszínűségét, tradícióit és az emberségét. Meg kell mutassuk, hogy földrajzilag is mennyire egységes a kultúránk, és milyen büszkék vagyunk rá!” – mondta Zsuráfszky Zoltán, aki szerint ennél nincs is jobb példa, mint az, hogy jelen pillanatban Felvidéken, Erdélyben, Vajdaságban most éppúgy ingeket és szoknyákat vasalnak a fiatalok, mint a fővárosban. Készülnek az induló évadra, akárcsak Novák Péter, aki Morvai Noémi műsorvezetőtársával együtt ismét házigazdája lesz a tehetségkutatónak. „Napjainkban bebizonyosodott, hogy az individuális szabadság közösségi reflexió nélkül mit sem ér. A közösség mindig élmény alapú, erre pedig keresve sem találnánk jobb példát, mint a hagyomány – amit nem ápolgatni kell, hanem megélni!” – tette hozzá Novák Péter.

 

Az ennek szellemében és hangulatában készülő tehetségkutató műsor október 27-től péntek esténként lesz látható a Duna Televízióban. Az első három adásban a területi döntőkből láthatnak összefoglalót a nézők, majd november 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.