Jay Lumen 2014-ben is szárnyalt! Éves áttekintés.

Jay Lumen Hollandiában.

Jay Lumen 2014-ben is magasra tette a mércét. 9 Top10-es dal, melyek között több No.1 track is volt szenzációs kollaboráció Green Velvet-el, fantasztikus fellépések többek között az ibizai Space-ben, vagy épp Kanada legnagyobb fesztiválján a Digital Dreams-en, nem is beszélve arról, hogy egyetlen magyarként szerepel minden idők 100 legjobb előadója között a Resident Advisor listáján, egész pontosan a 37. helyen. Na de nézzük csak szépen sorjában.

Jay Lument ismerve aligha mondhatja bárki, hogy ül a babérjain. Évről-évre megújulva egyre nagyobb magaslatokat hódít meg, ezzel is ajtókat nyitva azok előtt, akik nem hiszik, hogy kis hazánkból elérhető az igaz nemzetközi siker.

 JAY LUMEN, Ibiza-Space videó:


 Nos, Jay 2014-ben sem volt tétlen, ahogy az már lenni szokott.

Fellépések:

Jay Lumen az évet mindjárt a londoni EGG színpadán indította január 1-én, ezzel megadva az alaphangot a 2014-es évnek. Innentől gyakorlatilag végigturnézta azt, hiszen 52 hétvégéből 52-őt töltött a lemezjátszók mögött a világ különböző pontjainak DJ pultjaiban. Lehetetlen felsorolni az összes helyszínt, ahogy Jay megfordult, hiszen lassan radarral sem lehet követni, olyan gyorsan változtatja a helyét.

Turnézott Kínában, Ausztráliában, az USA-ban, Spanyolországban, Angliában, de játszott a legendás ibizai Space nagytermében, Seoul szuperklubjában az Octagon-ban, Kóreában, Mexikóban a  Foro Reforma színpadán, Szófia patinás klubjában a Yalta-ban, vagy Kanada legnagyobb fesztiválján a Digital Dreams-en, majd szinte közvetlenül utána Toronto induló kisfesztiválján a Waterfront-on. Persze egyik kedvence Finnország sem maradhatott ki, ahogy a környező országok, mint Szlovákia, Szerbia, Horvátország, vagy Szlovénia sem.

Kínában egyenesen a techno nagykövetének nevezték, hiszen hosszú évek óta ő volt az első nemzetkőzi sztárvendég, aki az M2 lemezjátszói mögül, underground előadóként táncoltathatta meg Shanghai partiarcait.

A kínai turné szervezője, akkor így nyilatkozott Jay bulijáról.

Jim: – Jay fellépése jó kezdet volt az igényes elektronikuszenei élet újjáépítéséhez Kínában. A bulikat a vártnál is sokkal pozitívabb visszhang követte, így egész biztosan lesz folytatás. Utoljára nemzetközi underground DJ-k a progressive house szárnyalásának korszakában 2000 és 2006 között jártak nálunk, illetve évente talán, ha egyszer 2012-től számítva volt egy Carl Cox, vagy egy Sven Vath bulink, de itt pontot is tehetünk az igényes techno és tech house zenét játszó fellépők listájára.  Jay turnéja azonban most elindított valamit. Ez azt jelenti, hogy követheti őt májusban Richie Hawtin és reményeim szerint később Adam Beyer is, akit itt például meglepő módon alig ismernek.”

Mindemellett Jay szerencsére hazai rajongóit sem hanyagolta el, hiszen rengeteg hazai helyszínen is megfordult a DJ pultban, legyen szó fesztiválról, vagy klubrendezvényről.

Jay Lumen Seoul videó:


 Produceri munkák:

2014-ben Jay Lumen ismét nagy lángon égett produceri téren is, újabb szenzációs hírekkel, eredményekkel lepve meg minket.

Az év egy No.1 kislemezzel indult számára, melyen Max Demanddal közösen szerepelt, ezzel is segítve Max szárnybontogatását.

A “Say What” EP a Beatport kislemez listájának 1. helyén szerepelt, míg a címadó dal a Top5-ig jutott a tech house listán.

Ezután szintén egy kollaboráció következett, ezúttal Sasha Carassival. Az Octopus gondozásában megjelent kislemez “Cube” című dala, a Beatport techno listájának No.1 pozíciójába került alig egy héttel a megjelenés után és ezt a helyet több, mint 2 hónapig tartani is tudta.

A dal akkora sikernek örvendett, hogy a 2014-es év 10 legjobb techno dala közé került az eladások alapján, egész pontosan az 5. helyen.

Persze Jay nagyrészt szóló EP-kkel jelentkezett ebben az évben is.

Napvilágot látott a “Find Myself”, a “Lose It”, vagy a nagy közönség kedvenc a “Rollin” is, melyek mindegyike a stíluson belüli Top10-ben végezte.

Ám Jay még tartogatott egy igen nagy szenzációt 2014-re.

Készített ugyanis egy fantasztikus kislemezt a méltán világhírű Green Velvet-el, akinek olyan örökzöld klubhimnuszok fűződnek a nevéhez, mint a “Flash”, a “Destination Unknown”, a “La La Land”, vagy épp a “Bigger Than Prince” (mely utóbbihoz Jay korábban remixet is készített).

Jay Lumen és Green Velvet közös kislemezének címe az “It’s All About Me” lett és bombasikerként debütált.

Az eredeti verzió mindössze három nap alatt lett No.1 a Beatport tech house toplistáján, míg Jay saját remixe szintén Top10-be jutott a techno listán, akárcsak Green Velvet, Cajmere szerzői álnevén készített remixe a deep house listán.

Így a kislemez mindhárom dala Top10-ben végzett, amire a Beatport statisztikái alapján még soha ezelőtt nem volt példa.

Idén a Traxsource listája alapján a 2014-es év techno remixét is Jay Lumen készítette el, melyet a már fent említett Green Velvet dalra a “Bigger Than Prince”-re írt.

Az év végére azért Jay még előrukkolt egy szóló kislemezzel az “Our Freedom”-al, mely a Noir Music szárnyai alatt látott napvilágot és amely szintén a Beatport Top10-ében landolt. Január 1-én pedig felugrott az 5. helyre ezzel a Top5-ben megkezdve a 2015-ös esztendőt. Mondhatjuk tehát, hogy így Jay fantasztikusan zárta az évet és egyben kezdte az újat.

Resident Advisor All Time Top100 Artists:

A fenti áttekintés után nem is csoda, hogy nem olyan rég az alábbiakat olvashattuk a különböző médiumokban:

„Jay Lumen jelenleg egyetlen magyarként, minden idők 40 legjobb előadója között szerepel a Resident Advisor Top100-as listáján, egész pontosan a 37. helyen.”

Hogy ez miért is szenzáció?

Egyrészt, mert ez nem egy éves lista, tehát kizárólag folyamatosan elismert, komoly teljesítménnyel kerülhet fel és maradhat benne valaki. Többek között azért is, mert napról – napra változik, hiszen a DJ kollégák aktuálisan összeállított toplistái határozzák meg. Ebből következően az “All Time Charted Artists Top100″ egy javarészt szakmai lista, mely semmilyen formában nem befolyásolható és szükségeltetik hozzá, hogy az adott DJk kiemelkedő zenei produktummal is rendelkezzenek.

Nos ezen a listán Jay Lumen immár 4. éve folyamatosan szerepel egyre feljebb és feljebb lépve.

A Resident Advisor ezen Top100-as listáján Jay olyan neveket előz már meg, mint Adam Beyer, Ben Klock, Alan Fitzpatrick, Pan-Pot, Umek, Nina Kraviz, vagy éppen Seth Troxler.

Ezen felül számtalan világhírű DJ-vel szerepel együtt, mint Nicole Moudaber, Jamie Jones,  Mendo, Marcel Dettmann, Tale Of Us, Maya Jane Coles, Joris Voorn, Radio Slave, Ricardo Villalobos, stb.

A listát egyébként évek óta Maceo Plex vezeti, talán nem is méltatlanul.”

Beatport Best Of 2014 Artists:

Ezen kívül a Beatport két stílusban is a 2014-es év 10 legjobb előadója közé választotta, hiszen Tech House-ban közvetlenül Maceo Plex mögött az év 3., míg Techno-ban Dubfire előtt az év 10. legjobb előadója lett az előző esztendő eredményei alapján. (Erről hamarosan bővebben.)

Nos hát, igyekeztünk röviden összefoglalni Jay Lumen 2014-es évét, bár ez nyilván lehetetlen, hiszen Jay szinte napról napra újabb hírrel lep meg mindannyiunkat.

Ezek után csak annyit mondhatunk, hogy gratulálunk és várjuk a 2015-ös esztendő meglepetéseit.