Téglákból építkezve – interjú Vantara Gyula polgármester úrral

Majdnem az egész nyarat felölelte a Csabai Nyár programsorozat, amely a Hagyományok Terével és a háromnapos Magyar Dal Napjával zárul. Közben a város határában épül a CsabaPark, amely jövő évtől központi szerepet kap majd Békéscsaba életében. A Magyar Dal Napja fővárosi címről, a megújult főtérről és a csabai kolbászról beszélgettem Vantara Gyula polgármester úrral.

Hogy jött az ötlet, hogy megpályázza Békéscsaba a Magyar Dal Napja fővárosa címet?
Vantara Gyula: A kollégáim a főtér átadását követő eseménysorozat, a Csabai Nyár részletes programtervének az összeállításakor olyan lehetőségeket is kerestek, amelyek kilépést jelenthettek az országos köz- és művészeti életbe. Az egyik ilyen a Magyar Dal Napja volt, amely felkeltette az érdeklődést. Ezt követően elindultunk, utánajártunk a pályázás menetének, benyújtottuk a pályázati anyagunkat, és sikeresen elnyertük ezt a címet.
A Magyar Dal Napja egy olyan alkalom, amely ráirányítja a figyelmet arra az alapkoncepcióra, hogy legalább az év egy napján országszerte magyar zenészek magyar dalokat játszanak, és minél többen lássák és hallják ezeket a produkciókat. Ezzel mi teljesen egyetértettünk, kiegészítve azzal, hogy szeretnénk bemutatni  a helyben élő és alkotó zenészeket az országnak, akik olyan teljesítményt tudnak nyújtani, ami helytálló és elismerésre méltó. Természetesen a már befutottak közül is jó páran elvállalták a fellépést.

Az elnyert pályázat mennyiben fedezte a rendezvény költségeit?
Vantara Gyula: A fellépők nagy része önkéntesen ajánlotta fel a fellépést.  Több szponzos is hozzájárult a költségekhez. A város vezetésének szinte csak olyan jellegű költségei merültek fel, mint a hatósági engedélyek beszerzése vagy a közterület foglalás vagy a helyszínek biztosítása. A háromnapos zenei ünnep a kísérőrendezvényekkel egyetemben teljesen ingyenes.  A Hagyományok Terét tovább színesítik gasztronómiai és motorbemutatók is többek között. Míg Pósteleken a belvárosi eseményekkel egy időpontban rendezik meg a megyei vadásznapot.

A tematikus napok programjai hogy álltak össze?
Vantara Gyula: Az első nap az operettgáláé, amelyben a Békés Megyei Szimfonikus zenekar működik együtt a Jókai Színház művészeivel. A megyei szimfonikus zenekar működtetését átvette a város, és igyekszünk épp ezért minél több bemutatkozási lehetőséget biztosítani a számukra.
A szombati VI. Csabai Blueskert Fesztivál adta magát, mert pont egybeesett a háromnapos rendezvénnyel. A Csabai Csípős Blues Klub ősszel nyitotta meg eddig is a szezonját ezzel a fesztivállal, ahol a blues zenéé a főszerep. Szinte egyszerre történt az, hogy a klub megkeresett minket, és mi is kezdeményeztük az együttműködést velük a Magyar Dal Napja sorozat kapcsán. A törzshelyük az Elefánt Söröző országosan is elismert és népszerű blues kocsma, és a szervezők programjaikkal és koncertjeikkel népszerűek a csabai zenei életben is. Az idei programkínálatukban kül- és belföldön egyaránt ismert zenekarok és zenészek szerepelnek. Öröm az a városunk számára, hogy ilyen neves művészek indultak el tőlünk, és szeretettel térnek ide vissza a különböző rendezvényekre.
A harmadik nap pedig a helyi és békéscsabai kötődésű zenekaroké. Az összes Békéscsabán működő egyházi vagy civil szervezetek által működtetett kórus-formáció is lehetőséget kap arra, hogy megismertesse munkásságát a város lakóival és az idelátogatókkal.
Fontos kiemelni azt a széleskörű összefogást és együttműködést, mert csak így tudunk eredményeket elérni. A kórus- és zenekari vezetők szinte mind úgy kerestek meg bennünket, hogy ők mivel tudnának hozzájárulni a rendezvény sikerességéhez.
Ha jobban belegondolunk, akkor rájövünk arra, hogy a tér arra volt alkalmas, hogy apró téglánként összerakva kulturális értékeinket bekerüljünk az országos köztudatba. A város hírét vitte az innen sugárzott „Ma reggel” TVműsor is, de a három nap alatt a gasztronómia is központba kerül, főleg a Csabai kolbász. Most indul az a folyamat, hogy a kolbászfesztiválon túl ez a disznótoros finomság minden eseményen jelenjen meg. A cél, hogy még jobban kiépüljön az imázsa, megismerjék az emberek a kolbászkészítés kulissza titkait és messze vigyék a hírét. Hamarosan pedig megjelenik egy kiadvány is, ahol a helyi termelők és készítők is bemutatkoznak.

A kivitelezés alatt álló CsabaPark mennyire jelenik majd meg a Hagyományok Terén?
Vantara Gyula: Az építkezés valóban tart jelenleg is, a szálak pedig összeérnek. Hamarosan megtörténik az ünnepélyes alapkőletétel is, és igyekezünk már most a Magyar Dal Napján mindent megtenni, hogy a park, amely a későbbiek során központi szerepet kap majd több városi rendezvényen, a köztudatba kerüljön.
A CsabaPark feladata a Csabai kolbász hagyományainak őrzése és ápolása. Az egyik célunk az, hogy Békéscsaba ne csak a kolbászfesztivál idején szerepeljen a hírekben ezzel a termékkel, hanem az év minden napján szem előtt legyen. Akár úgy is, hogy a kolbász elérhető árának köszönhetően ott lesz majd a családok asztalán.
Terveink között szerepel, hogy a helyi készítők megélhetését a hagyományos marketing eszközei mellett internetes áruházakkal is segítsük. Továbbá, hogy egy komplett turisztikai ágat építsünk e köré, amelybe a kolbászkészítés, a disznótor is belefér a hagyományos falusi-tanyasi vendéglátás mellett.

A jövőben hogy kívánják a fiatalokat megszólítani akár a gasztronómia, akár a helyi értékek megismertetése kapcsán?
Vantara Gyula: A mai fiatalok már kevésbé ismerik a disznótorok világát, mint eleik. De azért egyre többen vannak olyanok, akik a családi hagyományok miatt továbbviszik ezt a vonalat, és mellékállásban, sőt kis szerencsével főállásban meg is tudnak élni a kolbászgyártásból. Természetesen nekik is haladni kell a korral, üzemet kell bővíteni, modernizálni kell a technikát.
Ezentúl ha kilátogatnak a fiatalok a gasztronómiai programokra megismerhetnek és megkóstolhatnak egy sor ételkülönlegességet. Sőt akár ahhoz is kedvet kaphatnak ezáltal, hogy a vendéglátásban próbálják ki magukat egy szakma kitanulását követően.
A blues zene is vonzó lehet számukra, de még a kórusok is, mert azok tagjait is zömében fiatalok adják.
Azt látom, hogy a mai nemzedék életéből hiányzik a közösségi élmények varázsa. Egy közösen végigizgult sporteseményé, egy közösen átbulizott koncertté vagy egy együtt átélt színházi műsoré. A közösségformáló erőre, a „de jó itt lenni érzésre” kívánunk mi is összpontosítani, mert folyamatos a fiatalok elvándorlása, pedig Békéscsabának igenis szüksége van rájuk!

A Csabai Nyár után hogy néz ki a tér őszi-téli programkínálata?
Vantara Gyula: A teret a jövőben is szeretnénk kihasználni.  A hagyományosan az adventi időszakkal kezdődő vásárt, amely egészen a szilveszterig tart, szeretnénk egy kicsit meghosszabbítani, már december előtt szabadidős programokkal kedveskedni a lakosságnak és az itt megfordulóknak. Jelenleg tárgyalunk egy műjégpálya felállításáról, illetve a teret körülvevő faházakban, amelyekkel korábban a csabaiak az Andrássy úton már találkozhattak, a gasztronómiát a középpontba helyezni. Mindezt pedig a fellépések és műsorok még ünnepibbé teszik, ezzel is emelve a karácsonyi várakozás meghittségét, örömét.