Reményt adni – ez a feladat – Ákos-interjú

Több mint 200 ezren voltak kíváncsiak Ákos 2084-turnéjára. A nagy fesztiválok mellett kisebb helyszíneken is sok ezres tömeget mozgatott meg a modern hatásokat és a nyolcvanas évek zenei irányzatait ötvöző koncertsorozat. A Kossuth-díjas szerző-előadóval a SZIN-es turnétemetés előtt beszélgettem.

Hat év után áll ismét a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) közönsége elé. Milyen érzés visszatérni ide a Partfürdőre?

 Ákos: Mindenhová a közönséghez megyek, azokhoz, akik meghallgatnak, elfogadnak: ez itt sincs másként. A 2007-es SZIN-es koncertünk emlékezetes volt. Egy műszaki hiba miatt négyszer kellett újrakezdenünk a koncertet. Mi ugyan vadul csörömpöltünk a színpadon, de a közönség jelezte, hogy nem hall semmit. Mire nagy nehezen normálisan kezdeni tudtunk… akkor leszakadt az ég! Remélem ma kegyesebb lesz hozzánk az időjárás. (Zavartalan időben zajlott le a turnézáró koncert, szinte egy felhő se volt az égen – szerk.)

 

A közönség hogy fogadta, hogy visszahajolt a gyökereihez? Milyen benyomások, maradandó élmények érték a több mint egy éves időszakban?

 Ákos: A szegedi turnézáróra egy jól összepróbált, kiforrott műsorral érkeztünk, amelyet a tavaly tavaszi indulás óta csaknem kétszázezren láttak. A közönség visszajelzései pozitívak, túláradó szeretettel fogadták a műsort mindenütt. Kétszer jártunk Londonban ezzel a programmal, koncerteztünk vele Amszterdamban és Brüsszelben is. Negyvenezres, igen lelkes nézőseregnek játszottunk a tavalyi Szigeten, teltházas koncertet adtunk az Arénában, de felléptünk Marosvásárhelyen is, ott a Félsziget Fesztivál történetének leglátogatottabb napján játszottunk. Idén ugyancsak látogatottsági rekordot döntött a VOLT Fesztiválon az a nap, amikor felléptünk. Az idei menetből három koncert emelkedik ki számomra: a békéscsabai és a debreceni közönség fantasztikus volt, a FEZEN-en adott koncertünk fogadtatása pedig minden várakozásomat felülmúlta. Huszonöt éve koncertezem, de minden egyes alkalommal elképeszt a közönség szeretetkapcsolata a dalokhoz. Ezt nagyon nagy becsben tartom. Itt már régen nem Ákosról van szó, hanem a közönség és a dalok viszonyáról.

 

Az 1984 és 2084 címet viselő korongok megjelenése között 22 év telt el. De az Orwelli világban kereken száz. Mi változott?

 Ákos: Orwell regénye nem vesztett aktualitásából. Talán csak annyi változott, hogy finomodott a manipuláció módszere, a mindent befolyásolni kívánó erő kevésbé direkt eszközöket használ. Nem konfrontatívan agresszív, hanem belénk épül, és velünk mondatja ki a hazugságait. Szerintem ez sokkal veszélyesebb.

 

Szokatlan, hogy a 2084 repertoárjában klasszikus dalok feldolgozásai is helyet kaptak. A fiatalabb korosztály tagjai hogy fogadták, mikor a koncerteken felcsendültek a nyolcvanas évek szinti-örökzöldjei?

Ákos: Meglepődtem, hogy azok a fiatalok, akik akkoriban talán még nem is éltek, egyáltalán ismerik ezeket a dalokat. A ’80-as évek időszakát zenei tekintetben forradalminak is lehet nevezni: akkoriban úgy tűnt, minden héten napvilágot lát egy fontos, meghatározó lemez. Ma már annak is lehet örülni, ha évente egy nívós albumot hall az ember. Persze az is lehet, hogy az én szívem kérgesedett meg, és ma is ugyanannyi jó zene van. Az én korosztályomnak nem kell magyarázni a feldolgozott dalokat. A megidézett előadók hatására kezdtünk el zenélni annak idején.

 

Ha már az ifjúságnál tartunk: Ön hogy látja a fiatalok helyzetét Magyarországon?

 Ákos: Nem tudom, van-e olyan, hogy „fiatalok”. Négy gyerekem van, mind a négyen különböző korosztályba tartoznak, különböző problémákat élnek meg: nincs olyan, hogy „a gyerekek problémái”. Ha valami miatt nehezebb lehet a mai fiatalok élete, az talán az, hogy nincsenek ideáljaik. Vagy hogy hamis képeket, torz mintákat erőltetnek rájuk. Elmondható, hogy hitevesztett világ a mai, ebben nehezebb emberi életet élni. De ez nemcsak a fiatalokra vonatkozik. Ideák nélkül, a jó reménye nélkül nem megy. Reményt adni – ez a feladat.

 

A turné mellett a közrádió összes szignálját megkomponálta, de az idén 20 éves Karcolatok-album estjeire is gőzerővel készül. Hogy van minderre energiája?

Ákos: Folyamatosan turnézom, próbálunk, az előadások szünetében pedig készítem elő az ősszel megjelenő DVD anyagát, amely a tavaly év végi arénakoncert mellett a turné állomásait is felidézi rengeteg extrával. Emellett az idén van a 20. évfordulója az első szólólemezemnek, a Karcolatoknak. Ezt szerettem volna megünnepelni már tavasszal, de ekkor még javában zajlott a 2084-koncertsorozat, így most őszre kerülnek az akusztikus előadások. A Karcolatok 20 a mostanitól teljesen eltérő hangvételű, teljesen más hangszerekkel, más zenekarral és más dalokkal operáló előadás. Ezt a jubileumi előadást az öt évvel ezelőtti Ákos 40 turnéhoz hasonlóan Budapesten mutatjuk be, aztán lesz néhány koncert belőle máshol is: Szegedhez legközelebb a hódmezővásárhelyi koncert esik.

 

A Karcolatok után hogyan tovább?

Ákos: Erről is van elképzelésem, már dolgozom rajta. Ha minden a tervek szerint alakul, 2014-2015-re bőven ad majd programot az, amibe a Karcolatok 20 után készülök belevágni.

 

Krupincza Mia

Fotók: www.akos.hu