A Satyricon 2013. december 4-én az A38 hajón!

Satyricon.

A black metal második hullámának szerelmesei aligha bánhatják majd, ha beköszönt 2013 tele, hiszen december 4-én egy olyan produkció térhet vissza az A38 Hajó fedélzetére, amely saját aktualitásán túl is exkluzív élménnyel kecsegtet majd. Hét év után ugyanis ismét fővárosi klubkoncertet ad majd a nyolcadik, cím nélküli lemezével turnézó Satyricon.

Immáron húsz éve annak, hogy Satyr, Frost, valamint az Ulver sorait is megjárt Lemarchand rögzítették a norvég black metal történetének egyik legfontosabb bemutatkozását, a Dark Medieval Times címre keresztelt debüt-albumot, ami minden tekintetben definiálta az immáron huszonkét éve működő formációt.

A norvég történelemmel és hagyományokkal szembeni tisztelet – ami a sötét hangulat megteremtésén túl a műfaj gyökereire egyaránt vonatkozik – példaértékű kettősségben formált arculatot egy olyan úttörő, az elvei mellett kitartó hitelességgel, ami a kilencvenes évek egyik legfontosabb extrém-zenei intézményévé tette a Satyr és Frost köré szerveződő formációt. Elvégre a saját kiadó, a Moonfog Productions (itt jelentek meg a Darkthrone, a Thorns, a Khold és a Dodheimsgard egyes lemezei is) épp annyira biztosította a függetlenséget a zenekar szabad alkotófolyamatának, mint az a töretlen útkeresés, amellyel a formáció a bemutatkozástól a kulcsfontosságú Rebel Extravaganzáig eljuthatott.

Ekkorra, azaz az ezredforduló előtt válhatott igazán biztossá, hogy a Satyricon saját karakterének nincsenek korlátai, ám bármilyen szélsőségekben is definiálódjon újra a megteremtett hangulat – legyen szó folklór-hatásokról, ambientről, vagy rideg gépiességről –, annak minőségét, egyedülálló értékét senki sem vitathatja el. Nem is véletlen, hogy a zenekar körül kialakult kultusz megírta a saját történelmét, hiszen a banda, amelyik meghívást kapott az Ozzfestre, de visszautasította a lehetőséget, vagy amelyik kiérdemelte a norvég Grammy-díjat, mindezen dolgokkal mit sem törődve írja és írja új dalait.

Persze eközben Frost az 1349 tagjaként is sokat tesz a műfaj hagyományainak megőrzéséért, és a Satyricon is az utóbbi évek kísérletezősebb, alkalmasint könnyedebb hangvételű dalai mellett annak is teret biztosít, hogy például a norvég operakórussal állhasson színpadra. Ez az öntörvényűség ígérkezik a hamarosan megjelenő friss nagylemez legerősebb fegyvertényének, ha úgy tetszik, zálogának is: ahogy Satyr nyilatkozott, egy autentikus megszólalású, atmoszférikus lemez várható, ami a tél beálltával könnyedén megteremtheti a decemberi koncert kivárásának alaphangulatát is. Elvégre a legutóbb 2009-ben a Szigeten fellépő zenekar eddig egyetlen egyszer adott itthon klubkoncertet, és azt is az A38 Hajó fedélzetén tette. Az akkori élményből kiindulva pedig most is biztosra vehetjük, hogy a műfaj, és úgy általában a szélsőséges keményzenei hangzások szerelmesei számára kötelező lesz a december 4-i koncertdátum, hiszen ki tudja, hogy legközelebb hány évet kell várni arra, hogy az ember ismét élőben láthassa az előző két évtized egyik legfontosabb európai zenekarát.

Flyer itt.
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/140263176175828/
Jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/jegyvasarlas/program/satyricon-no