Péntek esti Legenda – Cserháti Zsuzsa

Legenda 5. adás - Fotó: MTVA-Galos Mihaly Samu.

A péntek esti Legendában Radics Gigi, Feke Pál és a Bon-Bon együttes dolgozza fel Cserháti Zsuzsa emblematikus dalait. Az énekesnő fia, Szirtes Krisztián úgy érzi, ezzel a műsorral is tovább él édesanyja emléke. Radics Gigi még gyerek volt, mikor meghalt az énekesnő, de már akkor énekelte dalait. Feke Pál a Legendában azt a dalt énekli, mely utolsó útjára kísérte az énekesnőt.

Egy legendás dalnak csak jót tesz, ha feldolgozzák, ha újragondolják és tulajdonképpen az eredeti művet dicséri – állítja Cserháti Zsuzsa fia, Szirtes Krisztián. – Nagyon örülök annak, hogy édesanyám dalait az ő korosztályánál jóval fiatalabb zenészek értelmezték újra. Nem hallottam még egyik dalt sem, de ismerve az előadókat, egyáltalán nem izgulok a végeredmény miatt. Jó érzés, hogy édesanyám emléke a közönségben, a szakmában még mindig él és hogy ennyi szeretetet vált ki halála után 10 évvel. Az ilyen műsorokkal, mint a Legenda, még tovább élhet emléke. Szolnoki Petivel anyukám jóban volt, nagyon szerette Peti hangját. Feke Palival közösen egyszer egy koncerten léptek fel, egy másik alkalommal pedig a Jézus Krisztus Szupersztár előadásban hallotta énekelni. Az valami frenetikus volt!

Radics Gigi ugyan még nagyon fiatal, zenei ízlését, pályáját azonban meghatározta Cserháti Zsuzsa hangja, stílusa, zenei világa. – Dalait már kiskoromban énekeltem – árulta el Gigi. – Bár nagyon fiatal voltam még, de emlékszem, amikor egy nyári napon apukámmal hallottuk a rossz hírt: meghalt Cserháti Zsuzsa… Akkor még nem sokat tudtam róla, csak azt, hogy ő az a „néni”, akinek a dalait hallgatni szoktam, mégis, hosszú ideig nagyon szomorú voltam. Nem könnyű egy ismert dalt feldolgozni, de szerencsére már van tapasztalatom ebben: koncertjeimen sokszor énekeltem külföldi előadók szerzeményeit. Ezekhez is hasonló módon nyúltam: szerintem nincs értelme „karaokézni”, vagyis csak szimplán elénekelni valaki másnak a dalát. Beleteszem az egyéniségemet, érzelemvilágomat, gondolataimat, ezért a végeredményben én is benne vagyok.

Feke Pál bár csupán egyszer találkozott Cserháti Zsuzsával, mégis úgy érzi, személyes kapcsolat fűzi hozzá. A Legendában többek között azt a dalt énekli majd, mely utolsó útjára kísérte az énekesnőt. – Nagy szerencsémnek tartom, hogy pont erre az adásra kértek fel, hiszen Cserháti Zsuzsa a három legkedvesebb magyar popelőadóm között van – mondta Feke Pál.

– Sajnos csak egyszer találkoztam vele személyesen egy esztergomi fellépésen, ahol ő volt a sztárvendég, én pedig az újonc. Szegény Zsuzsa akkor már nem volt túl jól. A temetésén is ott voltam, ahol az Egy elfelejtett dal című szerzeményét játszották: éppen ezért ragaszkodtam hozzá, hogy a Legendában én énekelhessem ezt a dalt. Ez egy nagyon különleges emlék számomra.

Szerintem borzasztó igazságtalanság az, ami Cserháti Zsuzsával történt.Azt szoktam mondani, hogy a mi szakmánk olyan, mint egy ördögi hullámvasút: az ember nem lehet mindig fent. Zsuzsa az átlagnál sokkal érzékenyebb lélekkel volt megáldva, ez már a dalaiból is kitűnik. Valószínűleg ezért is érintette őt érzékenyebben az, amikor igazságtalanul mellőzték. Meg kellene becsülnünk a tehetséges előadóinkat, nem lenne szabad kihasználni és eldobni őket. Ezért is örülök a Legendának, mert így újra felidézhetjük a jelentős magyar popikonokat, és akár új generációk ismerkedhetnek meg műveikkel.

Legenda M1, péntek 20:15