EFOTT 2013 – Szabadulj fel az Új Nemzedék Központban!

Az idén az egyetemisták és főiskolások bátran kérdezgethetik majd egymástól, hogy „Kit simogasson meg a Balaton?”. Hiszen Magyarország második legrégebbi zenei fesztiválja az idén Zánkára költözik június 25-e és 30-a között. A házigazda a Corvinus Egyetem lesz.

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) története egészen 1976-ig nyúlik vissza. Az akkori megálmodók azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy egy olyan rendezvényt hívjanak életre, amelyen a fiatalok amellett, hogy jól érzik magukat, megismerik a befogadó város történetét. valamint turisztikai és kulturális értékeit. Ezért is van az, hogy a kezdetek óta minden évben más-más magyar település ad otthont az első igazi nyári ereszd el a hajamnak. A városi legendák úgy tartják, hogy a rendszerváltás előtt az EFOTT a lázadó ifjúság kultuszeseménye is volt, mert azok a zenekarok is a színpadra léphettek a pár nap alatt, akiket máshol még a „tűrt” kategóriába sem estek bele. Azóta persze több fal is leomlott, de a „Csak szabadon!” üzenet megmaradt.

Az idén egy igazán különleges helyszín ad majd otthont a bulisorozatnak június végén. Az Új Nemzedékközpont érdekessége, hogy az egykori úttörő tábor helyén létesült festői környezetben, egy több mint 200 hektárt felölelő területen. A központ rangos helyen szerepel a szolgáltatók között, évente mintegy 40-45 ezer látogatót fogad. Az itt töltött vendégéjszakák száma is magas.
Ami biztos, hogy az ide utazóknak nem kell a helyszűke miatt aggódniuk. A hosszú balatoni partszakaszon 12-13 ezer ember is jól érezheti magát, és élhet a számos sportolási lehetőséggel, hajókázással vagy ha ütősre sikeredett a buli, az árnyékban átvészelheti a rekkenő hőséget. De akiben ott buzog a magyar virtus, az is megtalálhatja majd számítását a csárdában! A talpalávalót a jó borok és pálinkák, no meg szaftos falatok mellé olyan zenekarok szolgáltatják majd, mint a Csík zenekar és barátaik.

A következőkben pedig jöjjön némi ízelítő a programokból. Amit már biztosra lehet tudni, hogy a pécsi Punnany Massif, akik nem mellesleg a Sziget idei hivatalos dalát is jegyzik az Anna and the Barbies-zal dupla koncertet adnak majd Zánkán. Ez annyit tesz, hogy Pásztor Annáék és Felcser Mátéék a nagyszínpados fellépés mellett rajongóikat megörvendeztetik egy akusztikusabb, nyugisabb koncerttel is. Hozzájuk csatlakozik majd a Kafkaz, akik ugyancsak ülős koncerttel lazítanak majd.
Nagy durranásnak ígérkezik továbbá az is, hogy a pár éve feloszlott Kaukázus zenekar itt tér vissza a világot jelentő deszkákra sokak nagy örömére. Bár az EFOTT alapvetően a hazai zenekarok örömzenéléséről szól külföldi húzónevek is felkerültek a listára. Így kiköt majd itt a N.O.H.A, akik pörgős világzenéjükkel bizonyára megtáncoltatják majd a közönséget, de a classic évek kultikus formációja, a Faithless is nosztalgiázásra csábítja majd a látogatókat.

A fesztivál egyik kiemelt támogatója a Budapest Bank, akik május 6-ától játékra buzdítják az amatőr bandákat. A Play Stage tehetségkutató keretén belül a 10 legtöbb szavazatot gyűjtő banda bemutatkozási lehetőséget nyer az EFOTT-on. Az abszolút nyertes útja pedig egyenesen a nagyszínpadra vezet majd!

Horgonyokat felvonni, iránytűt betájolni! Az úti cél Zánka! További infókért és koordinátékért látogassatok el a www.efott.hu oldalra vagy csekkoljátok a fesztivált a Facebook-on!

Krupincza Mia