Húsz éve karcolta meg a szívünk Ákos

Ákos.

A hazai könnyűzenei élet állócsillaga a születésnapja körül mindig meglepi a közönségét. Az idén sem volt másképp. Április 8-án hétfőn debütál a 2084-ről maxira másolt Veled utazom klipje és remixgyűjteménye. Közben pedig gőzerővel zajlanak a 2084 turné előkészületei is.

Ákos 45 lett csendben, de ez egy percig sem gátolja abban, hogy haladjon a korral. Sőt, inkább meglovagolja a manapság egyre divatosabb dupstep elemeket. Az eddigi tapasztalatok és koncertbeszámolók szerint remekül ötvözi ezt a modern hangzást a nyolcvanas évek végét visszaidéző szintirock balladáival.

A zenészről művészetének ismerői tudják, hogy szereti a kerek számokat, és meg is adja a módját az ünnepléseknek. Elég csak visszaidézni a 2008-2009-es évek 40 és 40+1 teátrális koncertjeit, ahol a zenekar a népszerű dalokat és a kevésbé ismert szerzeményeket öltönyben adta elő. Ezt a fajta eleganciát a közönségüktől is megkövetelték. Nagy volt ám sokaknál a kísértés, hogy kis estélyiben és csokornyakkendőben felpattanjanak a bársonyszékek tetejére táncolni olyan örökbecsűkre, mint az Ikon, az Ilyenek voltunk vagy a kultikus Induljon a banzáj!

Ákos első szólólemeze, a Karcolatok március 23-án ünnepelte megjelenésének 20. évfordulóját. E jeles alkalomból a frontember és a zenekar úgy döntött, hogy a nyári fesztivál- és turnékoncerteket követően ősz vége felé a Művészetek Palotájában hangolják újra a jól ismert búskomor dallamokat. A november 16-ai koncertre a jegyek alig 48 órán belül elfogytak. Így a nagy érdeklődésre való tekintettel november 17-ére is meghirdettek egy bensőséges, feltehetően sztorikban és mély benyomásokban gazdag eseményt.
A Karcolatok a megjelenésekor a lemezeladási lista harmadik helyén állt, majd a következő héttől nyolc héten át vezette azt. Így alig két hónap leforgása alatt szólókarrierje első aranylemezét is magáénak tudhatta a popikon.

Azonban ennyire ne szaladjunk előre az időben! Hiszen már április vége is tartogat jócskán meglepetéseket a rajongóknak. A futurisztikus díszletbe bújtatott, egyes vélemények szerint valóságos „techo terror” elé néz április 24-én a pécsi egyetem diákserege, de június 15-én Békéscsabán szabadul el az őrület a sörfesztiválon. Ezek mellett a tokaji hegylakók, a székesfehérvári FEZEN-esek vagy a soproni VOLT-osok is készíthetik magukat egy fergeteges showra többek! Jöjjön ebből most egy kis ízelítő!

Krupincza Mia