Ákos újrahangolta a közmédiát

Ákos.

Ha eddig nem nagyon ismerted a magyar könnyű zenei élet ikonikus alakjának munkásságát, most szinte minden órában belefuthatsz. Persze csak akkor, hogyha a Kossuth, a Petőfi vagy a Bartók hullámhosszára tekersz.

A befagyott nemzeti ünnepünkön, március 15-én debütáltak a nemrégiben újra szintipopban, saját elmondása szerint szintirockban utazó zenész szignáljai. Szám szerint a következő napokban és hetekben 320 új köntösbe bújtatott betétdallam csendül majd fel a közszolgálati adókon. A közel egy esztendőt felölelő munkafolyamatban a Kossuth-díjjal is büszkélkedő művészt szimfonikusok és egy cimbalmos is segítette az alkotásban.

A több száznyi dallam elsőre rengetegnek tűnhet, de kis odafigyeléssel a vájtfülűek ráérezhetnek egy egyedi kompozícióra. Kis szerencsével hamar annyira beleivódnak ezek a felütések a tudatunkba, hogy jövet-menet felismerjük majd őket. A jó szignál titka a marketing szakma szerint is abban rejlik, hogy rendelkezik olyan felütéssel, amely egyedivé, emlékezetessé teszi, és a befogadó hamar összekapcsolja az adott műsorszolgáltatóval vagy annak egy hangsúlyos műsorával.

Ákos nem először próbálta ki magát ebben a műfajban. Évekkel ezelőtt már az ő munkája csendült fel a Matáv reklámfilmekben, de a Terror Házában és a hódmezővásárhelyi Emlékpontban szóló aláfestő zenék et is ő készítette.
A mostani felkérés teljesítésekor Ákos alaposan kiélhette kreativitását. Mert jobban belegondolva más módon kell megszólítani egy hipster, zenei különlegességekre vágyó fiatalt vagy egy középkorú közalkalmazottat. A nemrégiben útjára indított Dankó Rádió közönsége pedig csak hab lehetett a tortán.

Szakmai és emberi szempontból is komoly elismerésként zsebelhette be Kovács művészúr ezt a felkérést, hiszen ezentúl még azokhoz is eljut a munkásságának legalább egy csepp morzsája, akik korábban csak futólag találkoztak dalaival. S hogy milyen lesz a fogadtatás? A komolyabb visszhangokra még várni kell, de az igazi sikert az tükrözi majd, ha többen tudattalanul is fütyörészni kezdik egyik-másik azonosítót.

Egy kis ízelítő a kínálatból: http://hvg.hu/document/banner_07.swf

Krupincza Mia