Bemutatjuk Roberto Rios-t!

Roberto Rios.

Ignéczi István 2013.03.05-ére készített interjúját olvashatjátok az alábbiakban:

Interjúm alanya a fiatal, tehetséges Roberto Rios polgári nevén Bácskai Róbert. Számtalan bootleget, remixet tudhat a háta mögött, amik valljuk be őszintén elég jól sikerültek, kevés olyan klub van ahol még nem csendült volna fel.

– Üdvözöllek! Miért kartál lemezlovas lenni? Mi voltál előbb lemezlovas vagy producer?
– A zene szeretete igazából nekem egész kicsi koromtól kezdve meghatározza az életemet. Az egyetlen dolog ami, mindig ott volt nekem örömömben bánatomban. A keverőpulthoz a középiskolai rádiós szakkörben kerültem először közel. De ekkor csak a rádiózás része érdekelt. Majd az első nagy buliban ahol voltam, láttam, hogy egy DJ, mekkora örömet tud okozni a zenével az embereknek, elkezdtem figyelni a munkáját, hogy vajon mit is csinálhat, és próbáltam ugyanazt megvalósítani. Persze esélyem sem volt. 🙂

Először tehát a lemezlovasság jött, a producerkedésben még csak bontogatom a szárnyaimat, még nagyon az elején vagyok.

– Talán az egyik legsikeresebb munkád a Sarah Mcleod – White Horse (Roberto Rios ReWork)

– Honnan jött az ötlet? Miért pont ezt a dalt választottad?
– Igazából furcsa bevillanás volt, teljesen másik dalban gondolkodtam, viszont amikor beugrott rájöttem, hogy ez lesz az igazi. Miért is? Egyszerű, sajnos ezt a dalt teljesen elnyomta a, He Dosen’t Love You sikere, szerintem nem kapott akkora figyelmet a maga idejében, óriási kedvencem volt, így gondoltam itt az ideje visszahozni. Viszont álmomban sem gondoltam, hogy ennyire megkedvelik. Óriási öröm számomra.

– Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért karriered során? Mik a terveid a jövőre nézve?
– A legbüszkébb egy tavalyi eredményemre vagyok, ugyanis 2012-ben megnyertem egy nemzetközi DJ verseny magyarországi fordulóját (Movida Corona), ahol a nemzetközi döntőben több mint 6000 dj közül a legjobb 22-ben a Svédországban képviselhettem az országot. Azért is értékes ez számomra, mert nem csak egy internetes szavazás alapján jutottam ki, hanem volt egy elődöntő, és egy döntő is ahol élőben kellett bemutatni a tudásunkat. Továbbá nagyon erős mezőny volt, igaz nagyszerű embereket ismertem meg.

– Ma van a Dj-k világnapja. Régebben még vizsgához kötötték azt, hogy valaki lemezlovas legyen. Mára már minden ötödik fiatal lemezlovas szeretne lenni, illetve az is. Mi a véleményed erről?
– 2003-ban én is sikeresen levizsgáztam. Ebben az esetben két gondolatom van, ami bennem él. Az egyik jó dolognak tartottam a vizsgát, mert ott egy szakmai bizottság mondta rá arra, hogy készen állsz, és nekiindulhatsz ennek az összetett, és nagyon nem egyszerű világnak.

Továbbá ha azt nézzük, nem kezdhetek el házat tervezni, építészmérnöki diploma nélkül, mert valószínű, hamar összedőlne. Sok okos dolgot tanultam, azon a tanfolyamon.
Viszont nincs bajom az eltörlésével. Papír nélkül is lehet tehetséges valaki, és vannak bőven ilyenek, és attól hogy van papírja még nem biztos, hogy jó.

– Kik voltak azok, akik nagy hatással voltak Rád?
– A már előbb említett mega-klub házigazdája Dj Miller tekintem az alfának. Őt néztem, amikor elmentem a bulijába. Ő neki vittem az első mixeimet, óriási érzés volt, amikor megengedte, hogy beálljak mellé és közelebbről is nézhettem mit csinál. Amikor megengedte, hogy warm up-ot játszhatok előtte, na, az volt az igazán remek érzés. Ez a folyamat kb 2-3 év volt. Ma inkább ezt látom gondnak, hogy ez a folyamat nincs meg. Ha például valaki, ma odajön, hogy szeretné, hogy segítsek, már azonnal főműsoridőben szeretne zenélni.

Elnézést, a visszacsatoláshoz az előző kérdéshez. A zenekészítésben Jack Derek-et emelném ki, ő vezetett be a zeneszerkesztők világába. A club, és ami mögötte van, abban pedig DjM vezetett be, rengeteget tanultam tőle.

– Számos hazai előadóval dolgoztál már együtt, vagy éppen remixet, bootlegeket készítettek. Hogyan kell ezt elképzelni? Hogyan veszitek fel például a kapcsolatot? Hogyan kommunikáltok?
– Baráti kapcsolatok, az együtt levezényelt bulik, ehhez nagyon jó táptalajt adnak. A közösségi médiában, vagy akár Skype-on attól függ, hol érjük utol egymást. Rengeteg barátot és nagyon jó embert köszönhetek a diszkózásnak. De még ennél is több életre szóló élményt, amivel ők ajándékoztak meg. Ezekből születnek a legjobb együttműködések 🙂
Hogyan éled meg azt, ha egy munkád kikerült a világhálóra megvágott verzióban? Rengeteg példát hallunk erre sajnos.
Igazából lekopogom nekem erre még nem volt példa. De ha megtörténne, bosszantana nagyon, azt szeretném, ha én dolgoztam vele, akkor tőlem jusson el az emberekhez. Értem én ezt a bootlegekre. De a tapasztalatom eddig 100%-os, mert akinek odaadtam az bizalmasan kezelte és nem jelentette meg a zippyshare recordsnál és társainál. 🙂

– Köszönjük, hogy válaszoltál sok sikert kívánunk neked.