Már lehet jelentkezni a Virtuózok negyedik évadába!

Virtuózok

A Virtuózok következő, negyedik évadába január 8-tól várja a közmédia olyan fiatalok jelentkezését, akik valamilyen klasszikus hangszeren kiválóan játszanak, vagy klasszikus énekben kiemelkedően tehetségesek – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn az MTI-t.

A Duna Televízió komolyzenei tehetségkutató műsorába 2018. február 9-én éjfélig lehet jelentkezni. Ezúttal is három korcsoportban nevezhetnek a fiatalok: a Kicsik korcsoportjában 2003. június 1. és 2011. május 31. között született gyerekek mérhetik össze hangszeres vagy énektudásukat. A Tinik korcsoportjában az 1998. június 1. és 2003. május 31. között született fiatalok indulhatnak, az 1993. június 1. és 1998. május 31. között született ifjak pedig a Nagyok korcsoportjának hangszeres mezőnyében bizonyíthatnak. A Nagyok korcsoportjának ének kategóriájába az 1990. június 1. és 1998. május 31. között született fiatalok küldhetik el nevezésüket.

A jelentkezés a www.mediaklikk.hu/virtuozok oldalon keresztül történik, ahol az online jelentkezési lap kitöltésén túl a pályázóknak egy videót is fel kell tölteniük az előadandó zeneműről. A műsorba azok jelentkezését is várja a csatorna, akik az előző évadok válogatói során nem jutottak tovább, és ismét szeretnék megmérettetni magukat.

Akik pedig idén is szakmai füllel figyelik a produkciókat: Miklósa Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekesnő, aki mindig a lelkére hallgat a zsűrizéskor, és a szívében hozza meg a legfontosabb döntéseket; Batta András Széchenyi-díjas zenetörténész, aki azt vallja, hogy a tehetségkutatóba bejutás már önmagában győzelem, valamint hogy egy igazi virtuóz morálisan, tisztelettel szolgálja a nagy zeneszerzők műveit. Idén is a zsűriben üdvözölhetjük Kesselyák Gergelyt, az Operaház első karmesterét, Liszt-díjas művészt, aki szerint a műsor egyik hitvallása a klasszikus zene felmutatása és megszerettetése minél szélesebb körben. Idén is az ítészek között lesz a Liszt-díjas Várdai István csellóművész, aki hiszi, hogy aki jó, az egyben különleges is, továbbá úgy véli, hogy a mai világban nincs annál csodálatosabb, mint ha gyerekek együtt zenélnek, kórusban énekelnek vagy zenekarban játszanak. A rangos sort a szintén világhírű, Liszt- és Junior Prima-díjas zongoraművész, Balázs János zárja, aki nemcsak a műsor zsűritagjaként, hanem mindennapjaiban is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy minél több fiatalt megismertessen a muzsikálás örömével, célja pedig, akárcsak a Virtuózok újabb évadának, hogy bizonyítsa: a klasszikus zenének a XXI. században is helye van.

A tehetségkutatáson túl a Virtuózok célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse és megszerettesse a klasszikus zenét, felmutatva annak szépségét, összetettségét, jelenvalóságát. Magyarország első komolyzenei tehetségkutatója idén tavasszal a negyedik évadával jelentkezik a Duna Televízió képernyőjén.