Petruska John Lennonnal írt karácsonyi dalt !

Petruska-karácsonyi dal

Megjelent Petruska karácsonyi lemeze, a Mák és dió címmel!

Egy öt számos kiadvánnyal jelentkezik Petruska a karácsonyi ünnepekre készülve, melyről az egyik dal az énekes-dalszerző legelső szerzeménye, amit a legendás Beatles-tag klasszikusa ihletett. A Mák és dió a Gryllus Kiadó hagyományos karácsonyi sorozatában jelenik meg.

A karácsonyi készülődésbe bizony nemcsak a sütögetés és az ajándékvásárlás tartozik hozzá, hanem – bár hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla – a lelki ráhangolódás és a családi körben töltött feltöltődés a legfontosabb hozzávalói az ünnepnek.

„A karácsony számomra a belső csöndemhez, és az év közbeni hajrá által betemetett, tiszta érzéseimhez való visszatalálást jelenti. Szeretem megélni az ünnep gyermeki csodáját, elveszni a színek és fények kavalkádjában, együtt lenni a szeretteimmel, melegségben, játékban és az otthon biztonságában. Szeretem azt, hogy ennyi elég a boldog pillanathoz. Egy ingergazdag, olykor túlagyalt esztendő végén, meglepve veszem észre magamon, hogy milyen egyszerű összetevői vannak a jóllétnek. Ilyenkor igyekszem feltölteni magam ezzel az erővel egész évre.” – Meséli Petruska arról, mit is jelent számára a karácsony, akinek már egészen kisgyermekkora óta fontos részét képezte a felkészülésnek a zene is.

Ehhez kínál most zenei aláfestést a Mák és dió is, amit Gryllus Dániel felkérésére készített Petruska és melyen elsősorban a hatvanas, hetvenes évek könnyűzenéje előtt tiszteleg. A lemezen megidézi Cseh Tamás és a Fonográf egy-egy dalát és John Lennon karácsonyi klasszikusát is – igaz, teljesen más formában.

„A színpadon túl a zeneszerzésbe is a karácsonyon keresztül kóstoltam bele. Jóllehet, akkor még nem tudtam, hogy komponálok: John Lennon karácsonyi klasszikusának szövege került a kezembe, és mivel a dalt magát nem ismertem, ölemben a gitárral próbáltam elképzelni, milyen is lehet ez a híres szám. Most, két évtizeddel később e kiadványon mutatjuk be ezt az első szerzeményt Legyen szép az ünnep címen, melyet immár nem Lennonnal, hanem állandó szerzőtársammal, Babarci Bulcsúval fejeztünk be közösen. Bulcsú saját jogán is az egyik leginspirálóbb hazai dalszerző számomra, így örömmel dolgoztam fel a gyönyörű ünnepi számát, melyben ő maga is közreműködik. Cseh Tamás dalát e karácsonyi sorozat darabjait hallgatva ismertem meg. Rögtön megszerettem, amilyen finoman földeli a többi szám emelkedettségét. A Fonográf együttes iránti rajongásomat viszont szüleimtől, különösen édesapámtól örököltem. Nincs karácsony mese nélkül; Grecsó Krisztián írása számomra mulatságosan karikírozza az ünnepekben megbújó, tabusított ellentmondásokat.” – Kalauzol bennünket végig a lemezen.

A dalokban Babarci Bulcsú mellett András másik barátja és pályatársa, Boggie is énekel. A Mák és dió a Gryllus Kiadó hagyományápoló karácsonyi sorozatában jelenik meg, mely sorozatban korábban a Muzsikás, Szirtes Edina Mókus, a Kaláka együttes és Cseh Tamás dalai is megjelentek. A lemez megvásárolható a Kaláka Zeneboltban.

Mák és Dió 2017, Gryllus Kiadó

  1. Karácsony

(Cseh Tamás – Bereményi Géza)

  1. Zebránál pirosabb autó
    (Babarci Bulcsú)

  2. Karácsonyi dal

(Tolcsvay László – Bródy János)

  1. Nagymama karácsonyra

(Grecsó Krisztián)

  1. Legyen szép az ünnep

(Petruska András – Babarci Bulcsú)

Kaláka Zenebolt: Budapest, Deák Ferenc tér 4, 1052

www.petruskaandras.hu