A Cure 4 évtizedes életműve előtt egyre többen tisztelegnek

Az angol dalszerző-gitáros-énekes Robert Smith vezette The Cure két évtized óta a legnagyobb tunéjára vállakozott idén, és a tavasszal indult The Cure Tour 2016 keretében 11 év után végre ismét visszatér Magyarországra is, október 27-én a Budapest Aréna színpadán. A rajongók és a kritikusok által is egyöntetű lelkesedéssel fogatott turné állomásról állomásra folyamatosan változtatott koncertprogramjában a zenekar a jól ismert régi slágerdalok és ritkaságok között már vadonatúj szerzeményeket is bemutatott – de közben további friss hírek és aktualitások is jelzik a Cure jelenvalóságát és máig érvényes hatását.

A turné és az annak már legelső koncertjén előadott két remek új szerzemény (a Step Into The Light és a műsor ráadásblokkjába került It Can Never Be The Same) mellett az együttes rajongótábor számára a legizgalmasabb hír, hogy a Cure egykori társalapítója, a dobos-billentyűs Lol Tolhurst megírta könyben a zenekar hetvenes-nyolcavans évekbeli történetét és Robert Smith-hez fűződő barátságát. Ötéves koruk óta ismerik egymást, már 13 évesen együtt zenéltek egy The Obelisk nevű iskolai együttesben, majd 1976-tól a már komolyan vehető punk-rockos Malice-ben, melyet épp Tolhurst keresztelt egyik szerzeménye nyomán 1977-ben az Easy Cure-ra, amit aztán 1978-ban rövidítettek The Cure-ra. Az 1989-es Disintegration albumig maradt a zenekar tagja, de később még a korai lemezeket felidéző 2011-es turnéra is visszatért díszvendégként.

 

Lol Tolhurst memoárja, a szerző archívumából seregnyi ritka fényképpel illusztált Cured: A Tale Of Two Imaginary Boys (melynek címe a triófelállásban felvett 1979-es első Cure-nagylemezre, a Three Imaginary Boysra utal) szeptember 22-én jelenik meg Nagy-Britanniában, az október 11-én érkező amerikai kiadás borítóját pedig egy másik hajdani Cure-tag, a szintén kölyökkori haver és társalapító Porl Thompson gitáros tervezte. A kiadványhoz Tolhurst saját maga rögzítette a hangoskönyv-audioverziót is, sőt a megjelenéshez igazítva közönségtalákozókat is tart néhány brit városban.

 

Végezetül pedig egy friss filmbemutató: épp a napokban került a magyar mozikba John Carney-nak, az Egyszer (Once) és Szerelemre hangszerelve (Begin Again) forgatókönyvíró-rendezőjének legújabb zenés filmje, a Sing Street, mely a nyolcvanas évek közepének Dublinjában zenekart alapító tinédzserekről szól. A történetben megidézett korabeli zenekarok (Duran Duran, Spandau Ballet, The Clash, The Jam, Hall & Oates, A-ha stb.) számai mellett a Cure-tól is felcsendülnek az In Between Days és The Love Cats című korabeli slágerek, sőt a filmbeli tinizenekar egy konkrétan 1985-ös Cure-hangzású dalt és klipet is készít (A Beautiful Sea), a 16 éves énekes-főszereplő Ferdia Walsh-Peelo pedig épp Robert Smith ihlette frizurával látható a film egy részében.

https://www.youtube.com/watch?v=BBdsfu6Icas

Az október 27-i, budapesti koncertre jegyek még kaphatók a www.livenation.hu oldalon keresztül és a Ticketpro országos hálózatában.