M4 Sport – olimpiai interjú Berkesi Judittal és Knézy Jenővel

Mit vár a Rióban töltött egy hónaptól? Járt már korábban a városban?

 

Még nem jártam Rióban, sőt a tengerentúlon sem. Elképzelni sem tudom, mekkora élményt jelent majd egy olimpián személyesen részt venni és dolgozni. Ez az első helyen volt a szakmai bakancslistámon és fantasztikus érzés, hogy már ilyen korán beteljesülhet.

 

 

Hónapok óta zajlik az olimpia felvezetése az M4 Sporton. Ön hogyan készül erre a szakmai kihívásra?

 

Minél több olyan sporteseményen részt veszek, amellyel az olimpián is foglalkozom majd, ez segít a felkészülésben.

 

 

Melyik a legelső emléke az olimpiákról?

 

Az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokra már tisztán emlékszem. A családom mindig a képernyőre tapadt az olimpia heteiben. Már gyermekként is fantasztikus volt megélni a magyar sikereket. Soha nem felejtem el, hogy milyen nyugodtan néztük Egerszegi Krisztina hátúszó döntőjét, ahol utcahosszal nyert. Nagyon megmaradt még a barcelonai olimpiáról a birkózó Repka Attila sikere is, akit orosz ellenfele megharapott a döntőben.

 

 

Mi volt az ön számára az eddigi olimpiák legszebb pillanata, legnagyobb élménye?

 

Nem tudnék egy konkrét pillanatot kiemelni, mert a magyar aranyérmek egytől egyig hatalmas örömöt jelentettek és jelentenek most is számomra.

 

 

Melyik sportág kapcsán készíti a legtöbb interjút majd Rióban? Van olyan sportág, amivel kiemelten foglalkozik majd?

 

A fő sportágam a vízilabda lesz Rióban, így jó felkészülés volt, hogy majdnem minden héten férfi és női vízipóló meccsen dolgoztam év közben is. Nagyon a szívemhez nőtt ez a sportág.

 

Mit vár az olimpiától?

 

Olyan örömöt, eufóriát, büszkeséget, amit a magyar válogatott nyári labdarúgó Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye adott az országnak. Azt a közösségi érzését, ami sajnos olyan ritkán van jelen életünkben. Júniusban alkalmunk volt megtapasztalni, hogy milyen, amikor az egész ország egy emberként szurkol, és együtt örül a magyar sikereknek. Ezt az élményt a helyszínen átélni még fantasztikusabb lehet.

 

Melyik sportolóval várja leginkább a közös munkát?

 

Nem emelnék ki egy játékost sem, mind a női, mind a férfi válogatottal várom már a közös munkát. Persze a mi munkánk sikerességét az ő szereplésük nagyban befolyásolja.

 

Ön a versenyszámok közvetlen közeléből készít majd riportokat. Hogyan tudja kezelni a sportolók érzelmeit? Lehet erre készülni?

 

Erre szerintem nem lehet készülni. Én mindig igyekszem nagyon empatikusan hozzáállni a sportolókhoz, tudom, hogy nagyon nehéz összeszedetten beszélni az érzelmeikről (legyen az pozitív vagy negatív) egy olyan meccs után, ami fizikailag és mentálisan is sokat kivett belőlük. Örülök, ha megnyílnak a kamera előtt, de nem szeretek tolakodó lenni. És akkor a saját érzelmeimről még nem is beszéltünk, mert azokat is kezelnem kell a verseny utáni felfokozott hangulatban.

 

 

Kiktől várja a magyar érmeket? Hány aranyra tippel?

 

Inkább csak sportágakat mondanék, ahol érmeket várok: úszás, kajak-kenu, vízilabda, dzsúdó, vívás, birkózás, öttusa és még folytathatnám a sort. Remélem, idén is lesz meglepetés (arany)érmes a magyar csapatban,ahogy eddig mindig. Én nem adom alább Londonnál, bízom abban, hogy 8 aranyat nyerünk.

 

 

Ki lehet az olimpia magyar felfedezettje, illetve legnagyobb sztárja?

 

Nem a mostani olimpia felfedezettjét, hanem az idén végre révbe érő magyar úszónkat, Cseh Lászlót emelném ki. Ha neki sikerülne aranyérmet nyerni, az az olimpiák történetének egyik legmeghatóbb sztorija lenne. Nagyon szorítok neki. Az ötkarikás játékok legnagyobb sztárjai általában az atlétikában, teniszben vagy bizonyos csapatsportokban szerepelnek. NovakDjokovics, vagy az otthonában pályára lépő Neymar nagy sztárja lehet az olimpiának, de ne feledkezzünk meg Usain Boltról sem.

 

 

Mit jelent az ön számára az M4 Sport riporterének lenni az olimpián?

 

Megtiszteltetést, bizalmat, hatalmas kihívást, és remélhetőleg olyan élményeket, amelyeket soha nem felejtek majd el.