Oxford vs. Cambridge összecsapás a Dunai Regattán

Először száll szembe egymással hazánkbana két elit egyetem

 

2016-ban is jön az év sportfesztiválja, a Dunai Regatta! Idén hat magyar egyetemprofi evezős csapataés a két nagy múltú egyetem, az Oxford és a Cambridge sportolói sorakoznak fel a nagy Dunán, miközben a magyar felsőoktatás krémje tizenöt csapattal áll rajthoz az amatőr sárkányhajós futamokon. Az egyetemi összetartozást, a sportos életmódot és a Duna sokszínű felhasználását célzó rendezvény a vízi versenyek mellett sokszínű parti programokkal és esti koncertekkel várja május 7-én a Műegyetem rakpartra látogatókat.

 

A Dunai Regattán csap összeelőször hazánkban a két világhírű angol egyetem, az Oxford és a Cambridge profi evezős nyolcasa. A két együttes legutóbb a Cancer Research UK futamon találkozott március 27-én Londonban; akkor a Cambridge bizonyult jobbnak.Május 7-én hat magyar egyetem kap lehetőséget, hogy hazai pályán győzze le a kétvilágklasszist. A profi evezősök mellett tizenöt felsőoktatási intézmény amatőr sárkányhajó csapata is összecsap egymással.

A versenyek látvány szempontjából sem lesznek mindennapiak:az egyetemi színekbe öltözöttversenyzőka Duna legszebb fővárosi szakaszán eveznekvégig, így a szurkolóka Lánchídtól, illetve a Parlamenttőlegészen a Műegyetem rakpartig lelkesíthetik egyetemeiket.

 

Az ingyenes, egész napos rendezvény nemcsak a vízi futamokrólszól; az egész napra lezárt Műegyetem rakparton napközben a szurkolásé és a sportolásé a főszerep, és hogy teljes legyen az élmény, a Regatta estére hangulatos fesztiválláalakul.A nagyszínpadon fellép a Sound of the University egyetemi zenei tehetségkutató győztese, majd a Magashegyi Underground, a Kelemen Kabátban és több DJ gondoskodik a hajnalig tartó buliról.

 

Az Antall József Tudásközpont szervezésében negyedik alkalommal megvalósuló Dunai Regattacélja, hogy közelebb hozza egymáshoz az egyetemeket, felhívja a figyelmet a sportos életmód fontosságára, építse Budapest imázsát és szemléltesse a Duna sokszínű kihasználási lehetőségeit. Az egyetemi csapatok nemcsak a vízen, de a parton is versenghetnek, hiszen többek között strandröplabda és streetball bajnokságokon mérhetik össze a tudásukat. A nap folyamán egyéb csapat- és extrém sportok is felvonulnak a rakparton, így például a paintballt, a teqballt, a falmászástis kipróbálhatják a sportkedvelők. Aki mégis inkább nézőként venné ki a részét a Regattából, az az evezős és sárkányhajós futamok mellett a világhírű Lords of Gravityfreestyle-akrobatikus kosárlabda csapat bemutatóját is élvezheti, a jótékonykodni vágyók pedig vért is adhatnak.

 

 

Dunai Regatta, az év egyetemi sportfesztiválja 2016. május 7-én, szombaton 12:00 – 04:00 óra között, a budapesti Műegyetem rakparton