Interjú BEN NYLER-rel, azaz Oláh Bencével

– Hogyan jött neked a zenei érdeklõdés és mikor kezdtél el dj-ként zenét keverni?

 

Üdvözlök mindent olvasót! Igazából ez olyan 6-7 éve kezdõdött el, már akkor tudatosult bennem, hogy másképp élem át a zene világát, mint például a bulizó emberek, ekkor döntöttem úgy, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni. Eleinte még 16 és nem a legkomolyabban, csak otthoni szinten próbálkoztam, de 2-3 éve próbálom minden energiámat belefektetni, amit csak tudok.

 

– Gondolom, van külön felszerelésed is már? Konkrétan milyen technikád van?

 

Igen, természetesen van. Egy Pioneer XDJ-R1 kontrollerem van, ami egybe foglalja a 2 CD lejátszót és a keverõ részét is. Ez köthetõ akár számítógépre, laptopra, és telefonnal is összehangolható.

 

– Van olyan ember a környezetedben, aki segít, segített?

 

A kezdeti lépésektõl a mai napig rengeteg segítséget kaptam Vincze Zsolt (Dän von Fice) barátomtól, és ez visszafelé is mûködik. Sok olyan kisebb-nagyobb buliban zenélhettem, amiket õ szervezett, vagy közösen szerveztünk..

 

– Hol, milyen helyeken zenéltél eddig? Hol lehetett téged hallani?

 

Eleinte leginkább szülinapi bulikon barátoknak, amik általában a faluban zajlottak vagy néha a környezõ faluban, aztán jöttek a régi rimóci klubos bulik, azok nagyon jóra sikerültek szinte mindig, sokan a mai napig visszasírják. Mostanában havonta egyszer szervezünk bulit a 147-es Kamrában, hogy legalább a fiataloknak ne legyen „unalom” a faluban. Az egyik legjobb buli, az a rimóci falunapi szabadtéri party volt, ahol játszhattam, ezt követte a most szilveszteri buli Nógrádsipeken a mûvelõdési házban, ahol szintén én zenéltem, és rengetegen voltunk hála Istennek.

 

– Milyen zenei stílust képviselsz?

 

Amiket játszani szoktam Vocal-House és Deep, amit a mai világban már modern tánczenének hívnak, de igazából minden stílusból van olyan zene, amit szeretek, és hallgatok.

 

– Ha jól tudom, DJ-ként a neved: BEN NYLER. Honnan jött a név?

 

Így van. A Ben az természetesen a Bencébõl jött, a Nyler pedig csupán annyi, hogy kellett egy jól hangzó név, és nekem ez tetszett meg.

 

– A családod hogyan viszonyul a hobbidhoz?

 

Mindenben mellettem állnak, és segítenek, amit csak tudnak, de ehhez az is kellet, hogy õk is átérezzék és elhiggyék, hogy tényleg a zene az életem.

 

 

Elvégezted a Mixdown Dj School,tanfolyamát. Hogyan találtál az iskolára? Honnan jött ez az ötlet?

 

Egy ismerõsöm ajánlotta már 1-2 éve, mert látta, hogy nagyon jó érzékem van a mixeléshez, de csak most jutott rá sor, ugyanis most õsszel költöztünk fel nõvéremmel albérletbe Budapestre, munka és továbbtanulás miatt. Igen, sikerült elvégeznem kiváló teljesítménnyel, ami nagyon nagy öröm számomra, mert a sok belefektetett munkának meg lett a gyümölcse.

 

 

– És hogy tudtál járni a tanfolyamra? Vagy ez távoktatás volt? Mennyi idõt vett igénybe?

 

Csütörtök és péntek délutánonként volt 16 és 20 óra között általában az UP The Club-ban, a 11. kerületben. 11 hétig tartott. Október 8-án indult és december18-án volt a vizsga.

 

– És ott miket tanultatok? Milyen volt a vizsga?

 

Számolásokat, zenék, ütemek, tapsok kiszámolását, beszédtechnikát mikrofonnal és persze a mixelés részét. Én úgy vettem észre, hogy a beszédtechnikám fejlõdött a legjobban, és a mixelés gyorsasága. A vizsgának volt írásbeli része, amiben voltak számolásos feladatok, zenei fogalmakat kellett leírni és definiálni, stílusokat megnevezni, elõadókat megnevezni a klasszikustól a modern zenéig, stb… A gyakorlati része pedig a mixelés volt, 4 zenét kellett összemixelni House és Funky stílusban.

 

– Ha jól tudom, zenéltél már a nógrád megyei Focus Rádió Transit Mix Showjában is. Hogyan kerültél be a rádióba?  Milyen érzés volt, hogy az egész megye a te zenédet hallgatta?

 

Frenkl Andrissal (Focus Radio) beszéltünk már errõl, és a nyáron kerítettünk is rá idõt, hogy ezt megvalósítsuk. Fantasztikus érzés volt, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptam az zenélés után.

Rádió

– Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki jó dj legyen?

 

Elõször is az hogy tartja a kontaktust a közönséggel (szemkontaktusok vagy beszéljen a mikrofonba), és egyedi legyen, ez alatt azt értem, hogy ne mindig ugyanazokat a zenéket játssza a bulikban amit többnyire a többi lemezlovas is, bár ez elég nehéz bárki számára, de nem lehetetlen. És persze a tökéletes mixelés, zenék váltása elmaradhatatlan ebben a szakmában.

 

– Van példaképed?

 

Magyarok közül a StadiumX-es srácokat tudnám mondani, akik már szinte bejárták az egész világot, vagy a Crazibizát, akikrõl ugyanez elmondható, vagy akár a Muzzaik akik már 1 alkalommal zenéltek a rimóci sportcsarnokban az Electronic Steps partysorozat keretein belül 2011-ben.

 

Mik a jövõbeni terveid, elképzeléseid?

 

Sikerült megegyeznünk Frenkl Andrissal, és már idén, havonta egyszer mixelhetek a Radio Focusban szintén a Tranzit Mix

Showban. Szeretnék eljutni a legjobb klubokba játszani és „buliztatni” az embereket,mert számomra ettõl jobb érzés nincs,

valamint továbbra is szeretnék zenéket készíteni és zenéket feldolgozni, és így elõrébb jutni.

 

Köszönöm az interjút! Kívánok neked sok sikert a jövõben és reméljük sokat hallunk még rólad és sok jó zenét tõled!

 

Köszönöm.