Ha valaki jól tudja összekeverni a zenéket az még nem elég – Frankyboy interjú

Szlama Ferenc, alias DJ. Frankyboy vagyok. 1977. augusztus 02-án Egerben születtem. 1996- ban elvégeztem Budapesten az OSZK DJ tanfolyamát, ahol sikeres vizsgát tettem és határidő nélküli működési engedélyt kaptam. Itt kezdődök a Dj pályafutásom.
Már általános iskolás korom óta érdekelt a zene és a discozással kapcsolatos
dolgok. A nyolcvanas évek végétől követem a könnyűzenei világ alakulását és változását, akkoriban kezdtem el hallgatni Komjáthy György Csak Fiataloknak, Vasárnapi Koktél illetve B.Tóth László Poptarisznya című műsorát. Ezekből a műsorokban lehetett akkoriban beszerezni az aktuális és friss slágereket. Itt rögzítettem még anno kazettára a dalokat, amit később a suli bulikon játszottam. Visszatérve B.Tóth Lászlóhoz és Komjáthy Györgyhöz, nagyon sok mindent lehetett tanulni tőlük a műsorvezetésről, discozásról. Jelenleg több ezer lemez foglalja el lemeztáramat. 1996-ban annyira meg tetszett a szakma, hogy el is végeztem a DJ tanfolyamot és elkezdem bulikban dolgozni.
2003 -tól a Magyar Lemezlovas Egyesület – Dj Szövetség tagja vagyok, 2005-től pedig területi képviselője is. A kedvenc zenei stílusom, az a House de játszom Progressive és Minimal-t is. Próbálom belevinni egy szettbe a saját kedvenceimet és önmagamat adni. Egy adott hely és a vendégek igénye szerint próbálok megfelelni, hisz nekem is az a legfontosabb, hogy egy adott adott buliban az emberek jól érzik magukat, és jól szórakoznak. Ezt látni pedig rendkívül jó érzés és ekkor látom igazán, hogy van, értelme annak mait csinálok, hogy érdemes volt annak idején belefogni illetve beruházni.

Üdvözöllek Ferenc!

Így a 2015-ös év elején, hogyan emlékszel vissza az elmúlt évre, szakmai téren?

–          Egy hosszú és fárasztó éven vagyok túl, rengetek munkával, bulival. Úgy érzem, hogy meghozta a tavalyi év a gyümölcsét és sikeresnek tudhatom a magam mögötti esztendőt.

Pályafutásod során, mi volt az a sikerélmény, amely erőt adott neked ahhoz, hogy jó úton jársz?

–          A zene szeretete, a bulik ahol felléptem és zenélhettem. Én úgy gondolom egy DJ-nek legfontosabb, hogy zenéljen és egyre több klubba eljusson, megismerjék, kialakuljon egy olyan stílusa amit ö maga képvisel. Így lehetőség nyílik egyre több és komolyabb rendezvényre eljutni. Nagyon sok élményem van, de az egyik meghatározó a néhány évvel ezelőtti Tiszafüredi Halas napok, amikor 23-órától hajnal 4ig zenélhettem több mint 6000 embernek! Ez fantasztikus és felejthetetlen este volt. Másrészt, ami erőt ad és igazol abban, hogy jó az, amit csinálok az elsősorban a közönség, de nagyon fontos a barátok és néhány kolléga támogatás is.

Ha jól tudom a Blue Box rezidens lemezlovasa vagy, mennyire jelent kihívást, nehézséget a mai szórakoztatóiparban rezidens dj-nek lenni?

–          Egy rezidens lemezlovasnak mindig komoly felelőssége van, hogy miként épít fel egy estét és meglegyen a bulinak az íve. Nagyon fontos szerepe van a warm up-nak, hogy már bemelegítés jól induljon, utána pedig természetesen tovább építeni az estét egészen a záró számig. A Blue Box rezidenseként pedig ez mindenképp kihívás jelent számomra, ráadásul a 2013-ban szakma az év vidéki klubnak választott meg bennünket. Egy este felépített koncepció alapján megy, amire minden héten készülök újdonságokkal és az épp aktuális eseményhez a legjobban alkalmazkodni.

Véleményed szerint mi szükséges ahhoz, hogy egy Dj maradandót alkosson a szakmában?

–          Önmagában, ha valaki jól tudja összekeverni a zenéket az még nem elég. Lényeges, hogy a DJ-nek legyen egy saját stílusa, szerintem a mikrofon használta igen-igen fontos, hogy szólj közönséghez és akkor már lehet egy jó rezidens. Ahhoz, hogy maradandót alkoss manapság elengedhetetlen a zene készítés vagy bootleg, remix, mash up.. Igazából akkor van rá esély a kiugrásra, hogy maradandót alkoss és lehetőséged nyíljon más klubokban is játszani.

10964852_725659274216147_288743802_o

Merre tartunk, jelenleg mi a trend zenei téren a hazai pályán, mire van leginkább kereslet?

–          Még mindig elég népszerűek az EDM, illetve fesztivál zenék, de ismét egyre több és jó house dallal lehet találkozni, aminek én személy szerint nagyon, örülök. Jelenleg a legfelkapottabbak talán az Oliver Heldens dalok és remixek. Természetesen jelennek is meg az ehhez hasonló club zenék.

Egyik legikresebb alkotásod,  Brooklyn Bounce – The Them Frankyboy Bootleg. Mi ihletett a bootleg elkészítésében? Ha jól tudom jelenleg is dolgozol Pitbull – Fireball c. dalán. Mit lehet tudni róla? Mikor lát napvilágot?

–          Igen…  és elég sikeres az A-Studio – SOS bootlegem is. Ahogy azt már az előbbiekben is mondtam, ahhoz, hogy valaki maradandót alkosson, és jobban megismerjék elengedhetetlen a bootleg vagy akár egy saját dal elkészítése. Nem utolsósorban egy aktuális kedvencedet vagy épp egy régebbit saját stílusodban újragondolod. A Pitbull – Fireball c. dalát sokan szeretik és kérik is tőlem, de az eredeti kicsit lassú és inkább egy rádiós dal, illetve amit hallottam eddig  remixeket nem igazán nyerte le a tetszésemet. Így készítettem belőle egy Frankyboy-os Bootleget, amit én is tudok játszani. A dal február közepétől elvileg elérhető lesz mindenki számára.

Tervek, célok a közeljövőre nézve?

–          Folytatni, amit tavaly elkezdtem saját zenék, bootlegek készítése és természetesen minél több jó bulit. Van még egyéb komoly terv, de erről még most nem szeretnék beszélni.

Köszönjük szépen a válaszaid, minden jót kívánunk neked!