Fontos, hogy felismerhető, egyedi hangzásod legyen – Kovary interjú

Kovaryt – polgári nevén Kőváry Pétert –  2004-ben ismerhette meg szélesebb körben a közönség, Péter ekkor csatlakozott a NEO zenekarhoz, és ebben az évben került a boltokba az együttes ’Kontrol’ c. népszerű filmzene lemeze is. Kovary – a zenekari teendők mellett – már ekkoriban is foglalkozott önálló zenei producerkedéssel, első hivatalos dj fellépésére pedig 2007-ben került sor. Az azóta eltelt évek során a legtöbb budapesti klubban megfordult, rendszeresen játszik a fesztiválokon, és folyamatosan eleget tesz vidéki és külföldi felkéréseknek is.

Kovary zenéjében sajátos módon ötvöződik a hetvenes, nyolcvanas évekbeli klasszikus diszkó/funk, valamint a house, deep house a nu disco és a hagyományosabb electro.

Péter producerként 2011. során betört a tánczene – ezen belül a nu disco – nemzetközi mezőnyébe, egyedi hangzására, és bootlegjeire felfigyeltek az irányadó blogok illetve az élvonal  képviselői is. Trekkjei azóta rendszeresen megmásszák az aktuális Beatport, slágerlistákat, és így zenéje egyre nagyobb figyelmet kap külföldön is. Az utóbbi időszakban a scéna olyan előadóinak készített hivatalos remixet, mint Andrey Exx, Dayne S, Deepjack and Mr. Nu, Liva K, Jazzy Funk vagy Princess Superstar. Emellett olyan itthoni előadókkal is dolgozott együtt, mint a Zagar a Hangmás, a Compact Disco, Karányi, és a The Biebers.

Kovary dalait rendszeresen játszák a hazai rádiók, Agebeat-tel közös ’Illusions’ c. felvétele a 2012. év 6. legtöbbet játszott rádiós slágere volt a MAHASZ hivatalos listája szerint.

2014.-ben Kovary megalapította első saját bulisorozatát ’The Hustle’ név alatt, mely idáig minden alkalommal teltházat produkált. Az év végén a leginkább mérvadó nemzetközi elektronikus zenei webáruház és portál a Beatport éves Nu Disco listáján Kovary a 76. helyezést érte el, így kijelenthető, hogy Péter immár hazánk legismertebb nu disco/indie dance producere.  

 

Üdvözöllek Péter!

 

Mesélj, nekünk picit arról, hogyan kerültél kapcsolatba a zenéléssel, a Dj szakmával?

A hangszeres zenélést még általános iskolában kezdtem, és több mint 10 évig rockzenét játszottam a ’The Rag Doll’ nevű bandában. Az együttest öcsémmel Kőváry Zolival alapítottuk (jelenleg ’The Trousers’ korábban az ’Amber Smith’ zenekar tagja), és bár egy kisebb rajongótáborunk összegyűlt, sokat játszottunk itthon és külföldön egyaránt, a nagy áttörés sosem sikerült. 2003-ban csatlakoztam a NEO-hoz, de a djzés már régóta érdekelt, a gimiben is általában én vittem a zenéket a házibulikba. 2007-től kezdtem komolyabban tevékenykedni djként is.

 Deep-House vagy inkább Nu-Disco, amely közelebb áll hozzád?

 Nem szeretem beskatulyázni magam. Egy dj/producernek mindig haladnia kell a korral, és az én ízlésem is folyamatosan fejlődik, változik. A 90-es években az alternatívabb rockzenék illetve törtebb tánczenék vonzottak, a 2000-es években kezdett érdekelni a house, főleg a francia diszkós vonal. Ez a mai napig rányomja a bélyegét a zenémre. A Deep house és a nu disco már régóta eléggé összemosódott, én nem is választanám szét annyira élesen. A lényeg, hogy house-t játszom, és house alapú zenét készítek producerként, az stílusirány pedig mindig az aktuális hangulatomtól függ. Újabban például egyre jobban érdekel a teches house hangzás.

10901745_10203079604023115_1341688048_o

 Véleményed szerint, mennyire van megérve, elterjedve magyarországi színvonalon a Deep-House valamint a Nu-Disco?

 Vannak műfajok, melyek itthon nem tudnak annyira gyökeret ereszteni, mint esetleg a világ más tájain. A techno és a drum ’n’ bass például mindig népszerű volt, és valószínű az is lesz. A house-nak inkább a könnyebben emészthető vonulatát szeretik nálunk. Annak ellenére, hogy a Deep house a világ nyugatabbi felén már igencsak kommersz műfajnak számít, nálunk még ez nem mondható el.

Véleményed szerint mi szükséges ahhoz, hogy egy lemezlovas maradandót alkosson az alábbi két műfajban?

Minden műfajban ugyanaz a követelmény: tehetség szerencse és kitartás. Emellett jól kell tudni menedzselni magad. Ami még fontos, hogy felismerhető, egyedi hangzásod legyen.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy a karriered során? Mi volt az a siker élmény, amikor úgy gondoltad megéri csinálni azt, amit, csinálsz?

Több ilyen is volt. Az első komolyabb siker az Agebeat-tel közös ’Illusions’ volt 2012-ben, ami MAHASZ Top 10 volt és Hed Kandi válogatásra is felkerült, továbbá a Beatport Top 100-ban is fent volt hetekig. Utána folyamatosan jöttek a Beatport sikerek, melynek eredményeképp itthon és külföldön is egyre több meghívást kapok. A legbüszkébb arra vagyok, hogy mára sikerült eljutnom odáig, hogy a világon mindenütt ismerik a nevemet, legalábbis azok a szakmabeliek, akik az általam képviselt műfajban otthonosan mozognak. Jelenleg 76. vagyok a Beatport nu disco/indie dance artist éves listáján, ezt épp a minap tudtam meg. Nagyon jó érzés volt, pl. amikor Oroszországban turnéztam, és a kinti ügynökömmel az egyik szabadnapomon lementünk egy klubba, ahol a dj éppen az én egyik zenémet játszotta, anélkül, hogy tudta volna, hogy ott vagyok. Az ilyen pillanatokért mindenképpen megéri csinálni.

 Az egyik legsikeresebb feldolgozásod az egykori Rock sláger Queen – I Want To Break Free dala. Miért pont egy rock slágert választottál? Mi ihletett a dal feldolgozásához?

 A Queen gyerekkori kedvencem. Ez a bootleg is egy felkérés volt, az egyik budapesti szórakozóhely rendezett egy Freddie Mercury emlékbulit, melyen én is játszottam, és egyúttal megkértek, hogy egy általam kiválasztott dalt dolgozzak át.

 Mesélj, nekünk kérlek a The Hustle néven futó bulisorozatról, amely a te nevedhez fűződik. Mi volt a célod vele?

 Régóta terveztem egy saját partisorozat létrehozását Budapesten, melyen az általam képviselt zenéé a főszerep. Eddig 3 buli volt, mindhárom nagy sikerrel ment le. A sorozatot nem egyedül csinálom, szerencsére vannak profi promóter segítőim. A második alkalommal már külföldi sztárvendégünk is volt, és tervezzük további neves djk meghívását is.

 Mik a terveid az idei évre?

Januárban több fontos megjelenésem is lesz. Ismét felkerültem a Hed Kandi legújabb válogatására, méghozzá a tavalyi ’Dayne S – Fade Away’ remixemmel, mely több mint 250.000 lejátszást produkált a Soundcloudon. Január végén megjelenik egy 2 számos saját EP-m a svájci Indiana Tones-nál, illetve több remixem is napvilágot lát, többek között  Nora En Pure ’No Definititon’ kiadójánál. Több mint egy év szünet után az ’Agebeat & Kovary’ projekt is új dalokkal jelentkezik 2015-ben. Folytatom a külföldi turnékat is, legközelebb Bulgária több nagyvárosában játszom, illetve február 13.-án folytatódik ’The Hustle’ bulisorozat is.