Azt játszom, ami a legközelebb áll a lelkemhez és az érzéseimhez – Pure Mr G interjú

A deep house zene a house-hoz képest lassabb ütemű és lágyabb hangzású. Mélyre hangolt, összetett akkordokból áll, többször előfordul benne férfi vokál. A Deep house egy kellemes, ellazító hatású stílus, lelki hatású, disszonáns dallamokkal. A Deep house gyökerei egészen a Mr. Fingers előadónéven produkáló Larry Heard 1985-ös Mystery of love lemezéig vezethetők vissza. Az 1986-os Can you feel it? Zeneszáma rendkívül népszerű volt a Chicago-i klubokban és ma már a műfaj egyik klasszikusának tekintik.
 A Deep house zenét kialakulásának kezdeti szakaszában – a nyolcvanas évek vége felé – a soul és a jazz-funk erőteljesen befolyásolta. Később – a kilencvenes évek közepe felé – már a disco house hatott rá. Idővel több más stílussal együtt is megjelent, mint például tech-house hangzással. A budapesti Klikk Bistro rezidens lemezlovasát Pure Mr G, polgári nevén Liszkai Gergelyt kérdeztük a magyar Deep-House kultúráról.

 

Üdvözöllek Gergő!

Mesélj, nekünk picit arról, hogyan kerültél kapcsolatba a zenéléssel, a Dj szakmával?

Sziasztok. igazából a zenét egészen gyerekkorom óta szeretem és valahogy az évek során egyre közelebb került hozzám miképp 2008ban egyszer csak beálltam a lemezjátszók mögé és elkezdtem játszani. Eleinte még több kudarccal, mint sikerrel, de ugye minden nap tanul valamit az ember. Szerencsére ma már ez azért nem így van. a Dj-zés nekem inkább szerelem, mint szakma. Minden pillanat egy megvalósult álom, amit diszkózással tölthetek.

Miért pont Deep?

Háááát ez jó kérdés, ahogy öregszem (28 évesen) igazából arra jöttem rá, hogy ennek a stílusnak van olyan érzelmi kötete olyan érzelmi mondanivalója van, hogy valahogy ez áll a legközelebb a lelkemhez és az érzéseimhez. Mint ahogy mondtam zenélni szívből szoktunk, legalábbis én, ami bennem van, azt adom ki ezzel… a Finom ritmusok a dallamos zene egyszerűen szív melengető érzés számomra.

Véleményed szerint mennyire terjedt el a Deep stílus a magyar szórakoztató iparban?

Jelen pillanatban azt gondolom Budapest a Fő zászlós hajója. Ma szinte minden színvonalas szórakozó helyen Deep zene szól. Igényes nagyon valószínűleg azért. De én azt gondolom, hogy már most is, de egy éven belül sok-sok vidéki szórakozó helyen is fel fog tűnni. és mivel befogadó társadalom szerintem a vidéki nagyvárosi szórakozó társadalom ezért hamarosan ők is másképp érzik majd az éjszakai szórakozást.

Mennyivel nehezebb vagy könnyebb egy ilyen stílust játszani, mint egy electro-house, vagy tech-house stílusú darabot?

Szerintem sokkal könnyebb. Nagyon jól kiszámíthatóbbak a zenék sokkal jobban szeretem. Hozzá teszem, hogy én szerencsére több stílust is szeretek játszani így a Deep a Nu Disco és a House jegyein belül azt gondolom, hogy a Deepet a legjobb Játszani.

Hogyan teltek az ünnepek?

Szerencsére Békésen családdal töltöm ilyenkor az ünnepeket. De természetesen fellépésből is van bőven. 6 fellépésem van December 24 és December 31 között. Nem panaszkodok.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy a karriered során? Mi volt az a siker élmény, amikor úgy gondoltad megéri csinálni azt, amit, csinálsz?

Huu hát ez egy jó kérdés. Tudod idén volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy hm, Gergő ezt is megcsináltad.. Basszus úr Isten megcsináltad , Kb ezek jártak a fejemben. Idén 5 fesztiválon vettem részt 26 fellépésem volt. Szépen el is fáradtam benne. A Legbüszkébb arra vagyok, hogy a Volt Fesztiválon, Balaton Soundon, EFFOTON, CAMPUSON és a Szigeten játszottam. Több ezer embernek. Budapesten a Klikk Bistroban Minden pénteken Szombatonként az ÖTKERBEN a BOBBAN és a Stereo Chefben discozom. Havonta egyszer az URIMURIBAN a DEEP CAFEN játszom. Összességében azt kell, mondjam, hogy amikor egy Lauer Krisztián vagy egy Soneecot váltok a Dj pultban vagy ők engem az elégedettséggel tölt el vagy épp nyáron egy Szecsei előtt játszom. Szóval kiemelni nem szeretnék, semmit inkább azt mondom összességében így lesz teljes az életemben az, amire azt mondom, hogy megéri. 

10867053_10203346237681948_1731757498_n

Véleményed szerint mi szükséges ahhoz, hogy egy Dj maradandót alkosson a szakmában?

Nem elég technikás dj-nek lenni. Szerintem el is kell adni magadat, úgy hogy a közönség, élvezze, hogy te állsz ott esténként és örüljenek annak, hogy egy igazi egyéniség szolgáltatja a legjobb zenéket. Emellett persze elengedetlen az, hogy legyenek saját dalaid. Ez már egy magasabb szint, amit én is szeretnék jövőre meg ugrani.

Mik a terveid a közeljövőre nézve?

Szeretnék jövőre is ugyan ezeken a helyeken játszani. Egyelőre ezzel nincs is semmi baj. Illetve egy saját dalt szeretnék már nagyon régóta így ezzel is fogok most egy kicsit foglalkozni.  És természetesen a fesztiválokon is szeretnék részt venni. ezekre gondolok, amikor a jövőmet fontolgatom. Na meg persze külföldön is, ha van rá mód és lehetőség egyszer-egyszer oda tenném magamat.

Szilveszterkor zenélsz-e valahol, hol találkozhatnak veled a szórakozni vágyó fiatalok?

Szilveszterkor egy 5 órás szettem lesz a Gozsdu Udvarban a Klikk Bistrobarban itt leginkább deepet fogok játszani és a végén egy kis Classical fogom zárni. Ez a Terv.

Köszönjük válaszaid, további sok sikert kívánunk neked és Boldog Új évet!

Én köszönöm a lehetőséget Remélem, nyáron egy sikeres fesztivál sorozat után újra beszélgetünk és sok-sok új dolgot fogok tudni mesélni. Mindenkinek Boldog Új évet és Jó zenehallgatást kívánok.