Faragó András „Topy” is tölti!

Csabai Kolbászfesztivál 2014.10.23-26.

Egy újabb hír a Csabai Kolbászfesztiválról.

Az Angyalbőrben Mamutjaként, és a Valami Amerika 2 Mónikájaként ismert Faragó András „Topy” a békés megyei Gerendásról származik, így természetesen nem kell bemutatni neki sem a csabai kolbászt, és jól ismeri magát a Csabai Kolbászfesztivált is. A Tv Paprika Sztárséf című vetélkedőjének győztese nagyon szeret a konyhában tevékenykedni, főként, ha magyaros ízekről, háztáji finomságokról van szó.

Topy véleménye szerint a csabai kolbász különleges ízvilágát a négy hozzáadott fűszernek köszönheti. Neki a Gerendáson készült jelenti a hazait, de természetesen nem veti meg a környékbeli társait sem. A csabai kolbásznak már hosszú évek óta rajongója, a Csabai Kolbászfesztiválhoz való kötődése pedig akkor vált erősebbé, mikor néhány évvel ezelőtt ő volt a fesztivál arca. Ezt követően két alkalommal is részt vett a kolbászárverésen, amit nagyon jó kezdeményezésnek tart. „Minden sátoros ünnepen igyekszem hazalátogatni Gerendásra, ilyenkor biztosan van valami tájjellegű finomság az asztalon – meséli. „Ilyenkor nem csak a fesztiválon szívhatom magamba az ízeket, hangulatot, de a családdal is jut egy kis idő egymásra, így a Kolbászfesztivál igazi családi program is nálunk.” – tette hozzá a művész.

Szinte gyerekkora óta végig kíséri az otthoni disznóvágásokat és disznótoros lakomákat. Végig tudja sorolni, hogy évről, évre milyen újításokon, technikai fejlődéseken ment keresztül a disznóvágás Gerendáson. Kezdetekben szalmával végezték a disznópörzsölést, később már tekerős pörzsöléssel dolgoztak, és csak ezután jött a ma is használatos gázos pörzsölés. A technika fejlődött, a hangulata viszont ugyanúgy megmaradt.” – idézte fel emlékeit. Topy kedvenc disznótoros étele egyértelműen a „cigányka”. Személyes kedvencét népszerűsíti is, ahol lehet, Bede Róbertnek, a TV Paprika séfjének is ő mutatta meg ezt a mennyei disznótoros különlegességet.

Bár a színházi évad javában zajlik, de Faragó Topy a szombati nagy kolbásztöltésre biztosan kilátogat a családjával a Csabai Kolbászfesztiválra.

Forrás: http://csabaikolbaszfesztival.hu/news/read/261/topy-is-velunk-tolti