Blondie – A slágergyárosok!

A színpadon a Blondie együttes.
Szeptember 9-én végre hozzánk is eljut a világ egyik kultikus bandája, a Blondie!
Magyarországon sokan a szinte csak egyetlen dallal, a diszkós hangszerelésű Heart Of Glass slágerrel azonosítják őket, pedig az amerikai punk-rock-new age banda tucatnyi slágerlista élvonalbéli – és itthon is sokat játszott – számmal büszkélkedhet, valamint jelentős szerepük volt a 70-es végétől az avantgárd művészet és a divat alakulásában is.
Első Top5 listahelyezésüket meglepő módon Ausztráliában érték el 1976-ban az In The Flash dalukkal, ami a lista második helyéig jutott. Következő albumukról a Denis már listavezető volt 1978-ban és ekkor kezdett kialakulni Debbie Harry énekesnő körül az a kiemelt figyelem, ami később aránytalanul ismertté tette a csapat többi tagjához képest. Ugyanerről az albumról az I’m Gonna Love You Too és a Hanging On The Telephone kislemezek kerültek még fel a listák élvonalába, a szőke énekesnő pedig stílusikonná vált nem csupán öltözködésével, de hajviseletével, sminkjével és viselkedésével is.
És következett 1979, az Eat To The Beat album, és a slágergyártás végképp beindult. Olyan, a mai napig játszott és a megjelenéskor listavezető dalokat köszönhetünk neki, mint a Heart Of Glass, a One Way Or Another, Sunday Girl vagy a Dreaming.
A Blondie a következő évben sem pihent, érkezett a Call Me, az Atomic és egy elsőre meglepőnek tűnő feldolgozás, a Tide is High.
Soron következő albumukról a Rapture még vezette a listákat, de addigra már a zenekaron belüli feszültségektől volt hangos a sajtó, és sajnos a szakítás elkerülhetetlen volt, ráadásként Chris Stein gitárosnál súlyos betegséget diagnosztizáltak, így a Blondie 1982–ben feloszlott.
Sokáig még a fanatikus rajongók is elképzelhetetlennek tartották hogy valaha újra összeálljon a csapat, mégis, a 90-es évek második felében ismét elkezdtek együtt dolgozni, 1999-es visszatérő albumukat pedig nem csak a rajongók, de a szakma is nagy örömmel fogadta. Maria című daluk a slágerlisták élére került, bebizonyítva, hogy a Blondie nem csupán a 70-es és 80-as évek bandája volt, hanem egy állandó megújulásra képes pop-rock ikon, akik 2003–ban egy újabb Top10 slágert, a Good Boys-t produkálták.