Elhunyt Ray Manzarek, a Doors alapítója

The Doors sajtó fotó.

74 éves korában elhunyt Ray Manzarek, a The Doors alapítója.

Ray Manzarek, a The Doors alapítója, billentyűse, 2013. május 20-án, életének 74. évében elhunyt a Rosenheim-i  RoMed Klinikán Németországban. Epevezeték-rákban szenvedett. Halálakor felesége, Dorothy Manzarek, valamint testvérei,  Rick és James Manczarek tartózkodtak mellette.

Manzarek 1965-ben alapította meg a  The Doors-t, amikor Venice Beach-en megismerkedett a költő  Jim Morrisonnal. A The Doors a hatvanas évek egyik legvitatottabb rockzenekara volt. Világszerte több mint százmillió albumot adtak el, és csak az Egyesült Államokban 19 arany, 14 platina és 5 többszörös platina lemez tulajdonosai. Az “L.A.Woman”, a “Break On Through to the Other Side”, a “The End”, a “Hello, I Love You” és a “Light My Fire” csak néhány a zenekar ikonikus dalai közül.  Morrison 1971-es halála után Manzarek sikeres szólókarrierbe kezdett, majd 2002-ben újra turnézni kezdett a Doors gitárosával, Robby Kriegerrel.

“Szomorúan hallottam barátom és zenekartársam halálhírét” – mondja Krieger. – “Boldog vagyok, hogy az utóbbi évtizedben újra Doors dalokat játszhattam vele élőben. Ray fontos része volt életemnek, örökké hiányozni fog.”

Manzareket felesége Dorothy, testvérei, Rick és James Manczarek, fia Pablo Manzarek, menye  Sharmin és unokái: Noah, Apollo és Camille gyászolják. A temetéséről később intézkednek. A család kéri, hogy tiszteljék gyászukat ebben a nehéz időben. Aki szeretne megemlékezni a legendás zenészről, virág helyett kérik, adományt küldjön Ray nevében a www.standup2cancer.org – ra.

John Densmore nyilatkozata: “Nem volt a világon olyan billentyűs, aki jobban alátámaszthatta volna  Jim Morrison szövegeit.  Ray, teljes zenei összhangban éreztem magam veled. Olyan volt, mintha egy lélek lettünk volna, alapozást adva Robby-nak és hagyva Jimet lebegni minden felett. Hiányozni fog a zenei testvérem.”

Kevin Gore, a Rhino Entertaiment (a Warner Music back-katalógusának kezelője) elnökének nyilatkozata:

“A Rhino család mély szomorúsággal vette tudomásul barátunk, Ray Manzarek elvesztését. Ray hihetetlen tehetsége és lelkesedése állandó pozitív megerősítésként volt jelen az Elektra Records, majd később a Warner Music életében, a The Doors  1967-es debütálása óta.

Ray igazi zenei úttörő volt, és örök érvényű dalokat írt, melyet a rajongók a mai napig magukénak éreznek. Zenéje és öröksége további generációkra is minden bizonnyal tovább száll.

Részvétünket nyilvánítjuk feleségének Dorothy-nak, valamint családjának, és mindenkit arra kérünk, hogy küldjön adományt Ray nevében és emlékére a www.standup2cancer.org – ra.