Tours de France az A38 Hajón!

Caravan Palace.

2013. március 17., péntek 19.30: Caravan Palace (FR), Gill’us (FR)
A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő. Koncertterem

Ahogy a Gotan Project a tangóhoz, úgy a Caravan Palace elektro-swingje Django Reinhardt dzsesszenéjéhez és a francia cigányzenéhez nyúl vissza, amelyek ugyanolyan fontos szerepet kapnak náluk, mint a legmodernebb elektronika, hogy muzsikájuk szédületesen élvezetes és táncraperdítő legyen.

Előttük a mindig friss, üde, vicces és játékos francia Gill’us melegít be remek elektro-funkjával.

CARAVAN PALACE (FR)

A Caravan Palace együttes esetében – a tangót átformáló Gotan Project-hez hasonlóan – a franciák bátran visszanyúltak saját hagyományaikhoz, és a 30-as években Django Reinhardt által népszerűvé tett – cigány népzenei elemeket a jazzel és szvinggel összegyúró – manouche jazzt házasították össze az elektronikával.

A hegedű, gitár, nagybőgő, klarinét virtuóz dallamai, valamint a bolondos vokálok alá került jóvoltukból a húzós groove és a pörgető scratch, így a végeredmény egy tökéletes stresszoldó és önfelejtő bulizene lett, mely éjjelig táncoló közönségért kiált a hangulatot múltidéző fekete-fehér filmbejátszásokkal fokozó koncerteken.

A nagyszerű párizsi zenészfiúk egy hagyományos jazz-bandában játszottak mindaddig, amíg egy archív erotikus filmzenei aláfestésének elkészítésére nem kaptak felkérést, aminek következtében nem csak, hogy nagy-sikerű filmzenét készítettek el, hanem valósággal rákaptak az elektronikus hangzásra.

A Caravan Palace színvonalát mi sem bizonyítja jobban, minthogy alig nőtt ki debütált a nagyközönség előtt 2007-ben, de máris a WOMEX fellépői között találkozhattunk a nevükkel, mely három jazzrajongó elektronikus zenész ötlete nyomán jött létre 2005-ben.

Felállás:
Sonia Velasco Fernandez – ének, klarinét
Arnaud – üveg, gitár
Hugues Payen – hegedű
Camille Chapelière – klarinét
Charles Delaporte – bőgő
Antoine Toustou – elektronika és harsona

Link: http://www.caravanpalace.com/

GILLUS (FR)

A színpadon rengeteg hangszer s mindössze csak egy ember. 2011 óta a multi-instrumentalista, dalszerző és énekes egyedülálló interaktív műsor résztvevőivé teszi közönségét.

Gilles Dorn a.k.a Gill’us zeneszerzésekor töménytelen energiát és humort ötvöz sármos eleganciával és igazi francia jó ízléssel, így azok végül reggae, bossa nova, funk, soul köntösben kapnak végső formát, nem mellőzve a hip-hop, az elektró és a ghettotech stílusjegyeit sem.

Gill’us koncertjein hol klasszikus, hol modern hangszerein játszik, végtelenül kalandozva, miközben párhuzamosan kalandozik világaikban. A hagyományos hangszerei között megtaláljuk a gitárt, a bőgőt, a fuvolát és megannyi különleges ütőhangszert, amilyen az ukulele, az udu vagy a kalimba, amelyek mellé egy fantasztikusan hatásos elektronikus pad-et társít.

A koncert és a kortárs francia zenéket bemutató Tours de France sorozat támogatója a Francia Intézet.

A38 – Jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/caravan-palace-fr