Rudimental

Rudimetal - Home CD borító.

A Rudimental (azaz Piers Aggett, Kesi Dryden, Amir Amor és Leon Rolle) a londoni underground szcénából robbant be a brit zenei életbe, és úttörő stílusával – melynek jellemzője, hogy elkerül mindenféle bekategorizálást – viharként söpört végig rajta.

Az elmúlt pár hónapban képtelenség volt nem hallani róluk. Első kislemezük, a “drum & bass találkozik a soul-lal” himnusz ‘Feel The Love; fellépésük a ‘Later… with Jools Holland’-ban; történelmi felbukkanásuk a BBC Radio 1 Hackney Weekend-jén (ahol életük második élő fellépése a legtöbb megosztást kapta a fesztivál összes résztvevője közül); és nem utolsósorban energikus élő fellépéseik, DJ setjeik és különleges klipjeik alapján a Rudimentalra az egész világ felfigyelt.

A tagok különböző zenei háttérrel rendelkeznek – a hip hop, az underground, valamint a jazz és a blues világából érkeztek és találtak egymásra.  Sokszínűségük ebből fakad, melynek hatására az élő hangszereket (pl. Hammond orgona, Rhodes zongora, fúvósok, basszusgitár, stb.) keverik a digitális programozással (többnyire drum ’n’ bass elemekkel), így az eredmény energikus, többrétegű anyag, melyhez időről időre remek közreműködőket kérnek fel. Ahogy a tagok maguk mondják: „Ami összeköt bennünket, az az érzelmes, mégis táncparkettre való stílus szeretete. Szeretnénk, ha az emberek táncolnának és éreznének is valamit, miközben a zenénket hallgatják.”

A “Rudimental” név eredete a Rudiments című zongoralecke-könyvből származik, melyből Kesi-t tanította a zenetanára gyermekkorában.

A csapat számára nagyon fontos a dalok mondanivalója is. Ahogy Piers megfogalmazta: “Elengedhetetlen nekünk, hogy elmeséljük a dalainkban azokat a történeteket, amelyekért lelkesedünk, amelyek minket érdekelnek – vagyis, hogy mi történik a városokban az utcákon, hiszen mi is onnan érkeztünk.” Ezeket ültetik bele a zseniális klipjeikbe: a ‘Feel The Love’  az észak-philadelphiai Fletcher Street lovaglóklubot mutatja be, míg a Not Giving In Manila egyik nyomornegyedében egy testvérpár életét. Legújabb klipjük, a ‘Waiting All Night pedig a San Francisco-i születésű BMX bajnok Kurt Yeager igaz történetét meséli el, akinek egy 2006-os baleset után amputálni kellett a lábát.

Minden jel arra mutat, hogy a Waiting All Night lesz a csapat eddigi legnagyobb slágere, megjelenése hetében 1. helyen debütált az Egyesült Királyságban, az egész internetes társadalom felfigyelt az inspiráló és felemelő videóra, és hazánkban is egyre több rádióban pörög a felvétel.

A zenekar debütáló albuma „Home” címmel 2013. április 29-én kerül a boltokba.  Az albumon 12 változatos és energikus felvétel kapott helyet, közöttük a három eddigi slágerrel.

A Rudimental 2013. május 17-én élőben lép fel a Pannónia Fesztiválon.

http://www.rudimental.co.uk/
https://www.facebook.com/RudimentalUK
http://www.magneoton.hu/Termek/Home_2