Sophie Hunger a tízéves A38 Hajón!

Sophie Hunger - Augustin Rebetz.

Svájc titkos – igazából nem is annyira titkos, hiszen Nyugat-Európában nagyon jól ismert – gyöngyszeme, a dzsesszt, a folkot és az art-rockot finom ízléssel elegyítő, nagyszerű hangú dalszerző-énekesnő, Sophie Hunger először lép fel Magyarországon, az idén tízéves A38 Hajón. A bájos művésznő négytagú, de hozzá hasonlóan számtalan hangszeren játszó együttese élén mutatkozik be, előzenekarként pedig az ifjú és rendkívül tehetséges, rá sokban hasonlító Jónás Vera ad koncertet, mindkét fellépésről televízió-műsort készít az A38 Hajó.

A zürichi születésű Sophie Hunger igazi világpolgár: diplomata édesapja révén gyermekkorát Bernben, Londonban és Bonnban töltötte, így teljesen otthonosan több kultúrában is. Dalait nemcsak németül, hanem angolul, franciául sőt, a Svájcban elterjedt délnémet nyelvjárásban, alemannul is írja és énekli. Ez a sokoldalúság, változatosság és multikulturalizmus nyomja rá bélyegét dalszövegeire és muzsikájára is. Bár Sophie Hungert elsősorban dzsesszénekesnőként tartják számon, zenéjében keveredik a klasszikus vokális dzsessz, a blues, a folk, némi elegáns art-poppal és -rockkal, balladákkal körítve. Nem véletlen, hogy kacskaringós pályáján belekóstolt a hiphopba, a modern rhythm and blues-ba, de éppígy énekelt countryt, klasszikus bluegrasst vagy akár rockot is.

Sophie Hunger számtalan interjúban – és dalszövegeiben is – emlegeti a diplomataléttel járó multikulturalitás árnyoldalát: az „autenticitás” és az identitás hiányát. Jóformán egész érett zenei életművét ennek az identitáshiánynak a feloldására írta: „Életem egy pontján hirtelen ráébredtem, hogy voltaképp nem vagyok senki: nem találom a formámat” – mondja egy interjújában, és hozzáteszi: „Ha felmegyek a színpadra, azt képzelem, hogy minden üres. Csak a semmi létezik. És megpróbálom elképzelni, hogy most minden először történik. Szükségem van erre az érzésre, erre az erőre.” Talán ezért is kereste olyan sokat saját (zenei) identitását, amit végül is a dzsesszes hatású rockzenében talált meg. Ebben az eklektikus műfaji világban aztán óriási népszerűséget és elismertséget szerzett, hazájában és Nyugat-Európában egyaránt. Sophie Hunger a fesztiválok ünnepelt sztárja lett, bár mindmáig megmaradt érzékeny, törékeny, bájos jelenségnek.

Az sem véletlen, hogy egy másik svájci művész, a zenei és kulturális határokat szintúgy előszeretettel feszegető, és folyvást saját identitását kereső Erik Truffaz is boldogan dolgozott vele sokatmondó című In Between (Között) lemezén. (Marc Erbetta, Truffaz emblematikus dobosa is sokáig volt Hunger zenekarának állandó tagja.) De volt előzenekara a hozzá hasonlóan többnyelvű, multikulturális közegből jött (és Sophie Hungerre sok mindenben hasonlító) Madeleine Peyroux-nak is.

Finom, érzékeny, intim, szenvedélyes és bölcs – mindez a svájci Sophie Hunger, akinek első magyarországi koncertje minden bizonnyal rendkívüli élmény lesz.

A zenekar felállása:
Sophie Hunger: ének, gitár, billentyűsök
Simon Gerber: gitár
Alexis Anérilles: trombita, szárnykürt, billentyűsök
Sara Oswald: cselló, billentyűsök
Alberto Malo: dob, ütősök

Lemezek:
Sketches on Sea, 2007
Monday’s Ghost, 2008
1983, 2010
The Danger of Light, 2012

Hivatalos honlap: http://www.sophiehunger.com/
Facebook event: https://www.facebook.com/events/144800812351061/

Jónás Vera.Sophie Hunger produkciójához nagyszerűen illik egy másik ifjú dalszerző-énekesnő, Jónás Vera triókoncertje. Vera fiatal magyar zenészgeneráció egyik legtehetségesebb és legígéretesebb tagja. Többéves zenei múltját és karrierjét a London Centre for Contemporary Music Schoolban idén szerzett diplomájával erősítette meg.

Évek óta Londonban és Budapesten él és alkot, mindkét városban sokat koncertezik zenekaraival.

Vera énekes, dalszerző és gitáros. Saját szerzeményeit játssza, a koncertjein és a felvételein élő elektronikát használ (loop, delay), és saját magát kíséri gitáron. Amit játszik, modern és személyes könnyűzene – a besorolásnál leginkább azt mondhatnánk műfaji kategóriaképpen, hogy „Jónás Vera”, utalva ezzel egyediségére, a zenéhez való egyedi hozzáállására.

 

A trió felállása:
Jónás Vera: ének, gitár
Csizmás András: nagybőgő
Dés András: ütőhangszerek

Hivatalos honlap: http://verajonas.com/

Tehát
2013. május 4., szombat 19:30
Sophie Hunger (CH)
Jónás Vera Experiment
A38 Hajó – Koncertterem

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Jegyek bankkártyával vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert szponzora a kiemelkedő kulturális események támogatója, a 20 éves Ringier, illetve a Svájci Nagykövetség Magyarországon. A koncert médiatámogatója a Népszabadság.

A koncert szponzora a kiemelkedő kulturális események támogatója, a 20 éves Ringier, illetve a Svájci Nagykövetség Magyarországon. A koncert médiatámogatója a Népszabadság.