Bódi László – Cipő-re emlékezünk

Cipő.

Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron.

Egyéves volt, amikor családjával Kisvárdára költözött, ahol zenei általános iskolába járt.

Gyerekkorában zongorázni tanult, tizennégy éves korában dalszövegírással kezdett foglalkozni.

Elmondása szerint a The Beatles – Egy nehéz nap éjszakája című zenés filmjének hatására döntött a zenei pálya mellett.

Még tanulóként alapított zenekart Cipőfűző névvel. Ekkor ragadt rá a Cipő becenév is.

Nyíregyházán rádiófelvételeket is készítettek. Zenekarával öt éven keresztül játszottak, majd sorkatonai kötelességét teljesítette.

 

1983-ban a sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjakat nyert. Ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium Vasúti Főosztályánál és a Postánál is dolgozott.

1990. február 23-án Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Bali Imrével és Szilágyi Lászlóval megalapította a Republic együttest, és már nyáron felléptek a Beatrice koncertjein, mivel Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket. 1990-ben jelent meg az első nagylemezük Indul a mandula!!! címmel.

1995-ben Cipő szólóalbummal jelentkezett. Több mint kétszáznegyven dalt szerzett a Republicnak (A 67-es út; Szállj el, kismadár, Ha itt lennél velem stb.), de számos dalt írt többek között Koncz Zsuzsának és Halász Juditnak is.

2010 januárjában, megalakulásának 30. évfordulóján egy kisvárdai koncert erejéig összeállt a Cipőfűző együttes. Március 15-én a Republic tagjaként „az Együttes megalakulása 20. évfordulója alkalmából, méltán népszerű, nagy sikernek örvendő előadóművészi tevékenységük elismeréseként” Cipő az együttes többi tagjával – Boros Csabával, Nagy László Attilával, Patai Tamással és Tóth Zoltánnal – a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatában részesült.

Cipő, vagyis Bódi László évek óta krónikus szívritmuszavarral küzdött. 2009-ben átesett egy koszorúérműtéten.

2013. február 15-én, egy rohamot követően szállították kórházba, ahol mély altatásban tartották, később pedig azt közölték az orvosok, hogy az énekes kómában van. Az orvosok ugyan láttak elvi esélyt gyógyulására, azonban az énekes március 11-én hajnalban, életének 48. évében elhunyt.

Ezúton is tisztelgünk emléke előtt.

Részletesebb információk: itt