Schmidt az A38 Hajón!

Schmidt.

Bár a német dizőz, Elisa Schmidt mindössze huszonkét éves, már igen komoly „múlttal” bír. Hírbe hozták Hugh Granttel, a brit dalszerzőpápa, Robbie Williams harcostársa, Guy Chambers írt neki lemezt, Elton Johnt kísérte ausztrál turnéján, számai sorra tűnnek fel az amerikai tévéadók műsoraiban.

„Kortárs pop-noir” vagy „posztmodern varieté” – kitalálhatunk ilyesfajta erőltetett meghatározásokat a német popzene új sztárjára, a mindössze huszonkét éves Elisa Schmidtre, de lényeg akkor is az, hogy az utóbbi évek legeredetibb német tehetségével van dolgunk.

Schmidth az A38 Hajón. 2013.03.20.Az ifjú Schmidt kisasszony már tizenhat évesen Londonba, majd az Egyesült Államokba költözött, hogy énektudását tökéletesítse, és a mai napig Berlin és a brit főváros között ingázik: mindez egészen pontosan leírja zenei világát is.

Schmidt, vagy ahogy első lemezének címében nevezi magát: Femme Schmidt Londonban ismerkedett meg Guy Chambersszel, a kortárs popzene egyik legnagyobb megfejtőjével, aki amellett, hogy megírta Robbie Williams teljes életművét, bőségesen szórta kincseit többek között Rufus Wainwrightnak, Katie Meluának, Tina Turnernek, Kylie Minogue-nak, James Bluntnak meg még sokaknak. Chambers azonnal felismerte Schmidt tehetségét, és először csak állandó, heti rendszerességgel fellépő jazz-zenekarába, az Orgasmatronba kérte fel közreműködésre, aztán szép lassan egy teljes lemezt írt az ifjú csillagnak – mi több, a produceri munkákra is vállalkozott. Hatalmas lökést jelentett ez Schmidt karrierjében, hiszen Chambers igencsak „valaki” a popzenében, akit védőszárnyai alá vesz, arra érdemes odafigyelni. Nem véletlen hát, hogy Elise Schmidt karrierje meredeken ível felfelé.

Schmidt.Önmagában Chambers lelkesedése persze kevés lenne: kell a sikerhez Schmidt kisasszony páratlan egyénisége is. Csodás, kicsit füstös, igazi „orfeumos” énekhang, a hozzá illő, megfelelő mennyiségű szexepillel. Femme Schmidt azonnal megtalálta a saját hangját és önálló, jellegzetes világát, ami egyszerre táplálkozik Berlin aranykorának, az 1920-as évek kabaréiból, varietéiből, illetve az ötvenes évek bigbandjeinek hangzásából, a hatvanas-hetvenes évek kémfilmjeinek, a James Bond- és Minden lében két kanál-filmek John Barry által jegyzett főcímzenéiből. (Nem véletlen, hogy Schmidt legfrissebb, decemberi slágere konkrétan megidézi Adele Skyfallját, a szám maga pedig az újrainduló Tetthely sorozat főcímzenéje lett.)

Mindez megbolondítva „korszerűbb” hangzásokkal, némi bigbeat- vagy triphop-alappal egészen magával ragadó, atmoszferikus hatást eredményez: rettenetesen cool, nagyon elegáns, nagyon fülledt, nagyon szexi, nagyon erotikus – ez így együtt egy bájos, ifjú, démoni dizőz, Femme Schmidt!

Hivatalos honlap: http://www.femmeschmidt.com/
Facebook: https://www.facebook.com/FEMMESCHMIDTofficial

Úgy tűnik, az ifjú énekesnő előtt fényes jövő áll, és a legjobbkor érkezik az A38 Hajóra, hogy egy forró hangulatú klubkoncerten bemutassa: milyen is korunk Marlene Dietrichje, Németország új dívája, aki elemi természetességgel idézi meg a húszas évek berlini varieté-világát, természetesen alaposan modernizálva. A fellépésre koncert+vacsorajegy is váltható, amelynek ára magában foglalja a koncertet, illetve az azt megelőző menüvacsorát az A38 Hajó panorámaéttermében. A menü: Serpenyőben sütött pecsenye kacsamáj rozmaringos tejszínmártásban, konyakkal fűszerezve, jázminrizzsel, illetve Jéghideg madártej habgaluskával, Unicummal bolondítva.

Az előzenekar, az ausztrál All Mankind 2008-ban alakult Sydneyben, és azóta szinte egyfolytában turnézik: eddig több mint négyszáz koncertet adott Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Angliában és Németországban. A legnagyobb népszerűséget tévés fellépéseivel és megjelenéseivel szereze, például a Gossip Girlben, vagy Jamie Oliver Emmy-nyertes Food Revolutionjában, de nem átallott feltűnni az MTV reality-jében, a Jersey Shore-ban. A zenekar nemrég jelentette meg első nagylemezét Simple Desire címmel, amit Mike Crossey (többek között az Arctic Monkeys, a Kooks és a Foals producere) vett fel és kevert Liverpoolban. Az All Mankind sodró, vidám, álmodozó és megnyerő indie zenéje igazi felüdülést szerez minden hallgató számára.

A zenekar felállása
Rich Beeston: ének, billetyűsök
Dave Beeston: dob, ének
Gavin Perkins: basszusgitár
Dorny: gitár

Hivatalos honlap: http://allmankind.com/

Tehát: Schmidt (D) az A38 Hajón! Budapest, Petőfi híd budai hídfő.
2013. március 20., szerda 20h
Vendég: All Mankind (AU)

Belépő: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft. Koncert+vacsorajegy, csak elővételben: 6000 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján bankkártyával vagy MasterCard Mobile alkalmazással:
http://www.a38.hu/hu/program/schmidt-de

…illetve személyesen az A38 Hajón.

A szervezők programváltoztatás jogát fenntartják. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás és fórum a www.a38.hu oldalon.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégek az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.