Csabai Kolbászfesztivál – Érsekújvár látnivalóit is hozza a kolbászfesztiválra

Érsekújvár

A jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztivál határon túli vendégvárosa Érsekújvár lesz. A minap Danczi Józsefnek, a Csemadok érsekújvári alapszervezete elnökének vezetésével küldöttség érkezett a Csabai Kolbászházba, ahol egyeztettek Hégely Sándor fesztivál- és Hégelyné Győrfi Ilona programigazgatóval. Danczi József elmondta, a kultúrán és a gasztronómián túl a két várost más, történelmi szálak is összekötik, például a korábbi lakosságcserék miatt.

A kolbászra visszatérve, a Csabai Kolbászklub minden évben vendég a kolbászos rendezvényükön, ők pedig mindig itt vannak a kolbászfesztiválon. Danczi József örömtelinek nevezte, hogy a határon túli városok közül éppen a 20. fesztiválon lehetnek a díszvendégek.

Szeretnénk, ha a csabaiak még jobban megismernék Érsekújvár értékeit, gasztronómiáját – hangsúlyozta a Csemadok érsekújvári elnöke. Hozzátette, a turizmusban, egymás kultúrájának megismerésében további lehetőségek rejlenek, és ebben sokat segíthet a kolbászfesztiváli részvételük is.

Klein Ottokárral, Érsekújvár polgármesterével is felvettük a kapcsolatot, aki szívesen bemutatta a várost. Érsekújvár Nyugat-Szlovákia déli részén található. A városban – ahol évente átlagosan több mint kétezer órán át süt a nap – szívélyesek az emberek, és van mire büszkének lennünk.

Érsekújvár mai látképe közel sem hasonlít egy romantikus, 16. században alapított városéhoz, hiszen a történelem viharai súlyos sebeket ejtettek az emberek szívén és a város épületein egyaránt – hangsúlyozta a polgármester. – A csapások ellenére elődeink újjáépítették a várost, újra élettel töltötték meg, amiért még nagyon sok generáció lesz hálás. Kassák Lajos életnagyságú szobra a korzóhoz (sétálóutcához) közeli kis utcában jelképesen ugyan, de megnyitja a város kapuját a világnak, így a világnak nincs más dolga, mint besétálni rajta, és jól érezni magát nálunk.

Néhányan a város jelentős személyiségei közül

Kassák Lajos (1887-1967) Érsekújvár szülötte, európai jelentőségű képzőművész, az avantgárd művészet vezető képviselője, kiadó, szerkesztő, író, költő. A Zmeták Ernő Művészeti Galériában 2004-től megtekinthető az alkotásaiból összeállított állandó kiállítás.

Zmeták Ernő (1919-2004) szintén Érsekújvár szülöttje, festőművész, a helyi művészeti galéria megalapítója. A galériában megtekinthető a gyűjteményéből, a 16-20. század alkotásaiból összeállított állandó kiállítás. Luzsicza Lajos (1920-2005) a város díszpolgára, festőművész és író. Festményeiből árad a szülőföldje iránti mély szeretete.

Néhány tipp az aktív pihenésre

A városba érkezők és az itt élők szívesen látogatnak el a 4,5 hektáros Szent Erzsébet Szigetre, mely a város központjában található. A kellemes sétán kívül szabadtéri sütögetésre is lehetőség van, de a Nyitra holtágánál a horgászok is átadhatják magukat hobbijuknak.

A termálvizes, szép, zöld környezetben található Tatárik Emil Strand mindenki előtt nyitva áll, aki a nyári forróságban összekötné a napozást a mozgással. A strand területére egy fahídon vezet be az út, amit a Nyitra folyón található valamikori malom helyén építettek fel. A nyolchektáros területen hat medence található. A látogatók a rekreációs medencében pihenhetnek, 1506 méter mélyről feltörő, 52 fokos vízben. A strand a fürdésen kívül számos szabadidős tevékenységet kínál, és a strand területén szállás is bérelhető.