Interjú a Mask együttessel

Mask.

Interjú a Mask együttes tagjaival, „Nem változunk” című albumuk kapcsán.

Szemben ül velem két érdekes arc, már ha lehet ezt mondani, ugyanis az interjú alatt egyfolytában oltották egymást. Még engem is megkértek arra, hogy szakítsak a hagyományos cikkek tárgyilagos szóösszetételével. Majd meglátjuk. Barabás Miklós és Gyuricza Ferenc (Freddy) a vallatószéken.

 

ZH: Korotok ellenére bevallom, nem sokat hallottam idáig rólatok, hirtelen, minden előzmény nélkül kerültetek a zenei körforgásba.

Miklós: Valld be, hogy vén trottyost akartál mondani, csak nem merted! 🙂

Freddy: És milyen jól tette! Az az igazság, hogy mindkettőnknek van egy igen szép zenei előélete, én például 15 éve stúdiózom, ezért aztán, mint előadóművész nem igazán voltam jelen. Nem is nagyon hiányzott, be kell valljam, eléggé kocka vagyok.

Miklós: Az látszik is rajtad. Én sem a semmiből jöttem, egykor a Neoton dalaira vokáloztam, együtt tanultam igen sok, ma neves, ismert előadóval, Sík Olga tanítványaként. Az elmúlt években is aktívan énekeltem.

ZH: Az anyagotokat hallgatva nem igazán követitek a trendeket. Elég vegyes a dalaitok stílusa még a sémákra épülő könnyűzenén belül is.

Miklós: Ez szándékos volt részben, másrészt eleve így is jött ki belőlünk. Megpróbáltunk a könnyűzene eladható keretei között lavírozni stílusfüggetlenül, de úgy, hogy az összes dalunkra büszkék lehessünk.

Freddy: Ettől függetlenül egységes az anyag, az elektronikus hangzás alapvetően dominál, de amikor készítettük az albumot nem az volt a cél, hogy trendeknek feleljünk meg, hanem, hogy élvezzük, amit csinálunk.

ZH: Szerintetek ez így eladható lesz?

Freddy: Elnézve az arckifejezésed, nem. /Nevet/

Miklós: Az eladhatóságról annyit, hogy ahogy kész lett az első albumunk, már tettük is fel az internetre. A weboldalunkról egy az egyben letölthető, meghallgatható. Nem hinném, hogy pusztán lemezeladásból ma meg lehet élni ebben az országban, nekünk egyenlőre a hallgatók számának növelése a cél.

ZH: Van egy dalotok a Főnökasszony. Amikor azt meghallgattam, fetrengtem a röhögéstől, de a „Ping-Pong” című zenétekre készült klip is azt sugározza, hogy elmebetegek vagytok.

Miklós: A zseni meg az őrült között hajszálnyi a különbség. A főnökasszony azért született meg, mert már nekünk is tele lett a hócipőnk a saját szövegstílusunkkal. Kellett valami más. De nem mindenkinek jön be ez a dal.

Freddy: A klipben viszont eszünk ágában sem volt a szebbik énünk mutatni. Ez a Miki esetében amúgy is lehetetlen lett volna. Olyan klipet akartunk készíteni, amelyben a szituációk visszaköszönnek a nézőnél.

ZH: Adódik a következő kérdés. Hova tovább?

Freddy: Mindegy, csak el innen!

Miklós: Most már tudjuk kettőnk közül ki az őrült, ki a zseni. A cél az, hogy jó sok emberhez eljussanak a dalaink. Nagyon frissek vagyunk, nyolc hónapig csak a zenéken dolgoztunk, most a kapcsolatépítés, interjúk, és menedzsment felkutatás a cél. Nem áltatjuk magunk, ez nehéz box-meccs lesz.

A teljes album letölthető a www.mask-egyuttes.hu oldalról. www.facebook.com/maskegyuttes.hu