ByeAlex, A Dal meglepetésembere

ByeAlex - A Dal 2013-ban.

A tévénézők sms-szavazatai juttatták A Dal szombati döntőjébe ByeAlexet, aki a zenei fősodortól eltérő, Kedvesem című dalával az elmúlt hetekben nagy népszerűségre tett szert és az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyének egyik meglepetésembere lett.

(ByeAlex fotó: Zih Zsolt – MTVA)

“Egyáltalán nem akartam nevezni erre a versenyre, zsigerből tiltakoztam ellene, tőlem távol állnak az ilyen tévés vetélkedők. A lemezkiadóm, a CLS Music menedzsmentje azonban beadta a Kedvesem című dalt, ami a 244 indulóból bejutott a nyolcas döntőbe, holott egyáltalán nem olyan, amilyenek az eurovíziós számok lenni szoktak” – mesélte ByeAlex, azaz Márta Alex az MTI-nek.

Felidézte, hogy a Kedvesem ötlete csaknem három évvel ezelőttre nyúlik vissza, de csak 2012 végére lett belőle kerek egész. Eredetileg egy kísérletezős, popos számot írt, a szöveg egy életében megtörtént szituációról szól, abból az időből, amikor elhagyatottan élte mindennapjait.
“A végső változat valójában egy remix, amelyet az eredeti sávokra Zoohacker készített, aki tavaly Fábián Julival bejutott A Dal döntőjébe. Nem voltam biztos abban, hogy jó ötlet remixet készíteni egy ilyen dalra, de aztán meghallgattam Zoohacker verzióját és úgy éreztem, a szám az ő felfogásában is megőrizte bájosságát, akárcsak a nemrég elkészült táncosnős klip” – jegyezte meg ByeAlex.
Mint a 28 éves dalszerző-énekes elmondta, a zene talán úgy fertőzte meg kiskorában, hogy szüleinek elég szép lemezgyűjteménye volt. Később együtteseket alapított különböző stílusokban, dalokat szerkesztett, ahogy ő fogalmaz, “zenében gondolkodtam”. Aztán elvégezte a Miskolci Egyetem filozófia szakát, elkezdett japán nyelven tanulni, dolgozott újságíróként, de prioritásként mégis maradt a zene.
ByeAlexet az elődöntőből és a középdöntőből is a tévénézők szavazatai juttatták tovább – ő az egyetlen ilyen a finálé nyolcas mezőnyében. Mint elmondta, bár januárban még alig ismerte valaki, Facebook-oldalán ma már erős tábora van, folyamatos biztatásokat, visszajelzéseket kap, és nem tudja megítélni, mire lehet ez elég, ha a zsűri a nyolcból esetleg beszavazná a legjobb négybe.
A zenész-dalszerző az MTI-nek beszámolt arról, hogy már dolgoznak a Kedvesem angol nyelvű változatán, bár – fűzte hozzá – ha ő utazna Malmőbe, legszívesebben magyarul énekelné el a számot.
A Dal március 2-i, szombati döntőjét is élőben közvetíti az M1 és a Duna World.